Revista Tomis

revistă de cultură

Vinurile Dobrogei, dar care Dobroge?

Facebook
Twitter
WhatsApp

În urmă cu câțiva ani am avut ocazia să degust multe vinuri dobrogene la un eveniment tematic organizat de Vinul.ro la Constanța. Atunci am aflat mai multe despre vinurile din regiune și despre specificul zonei. Dar cum încă nu mă simt specialist în domeniu, l-am invitat pe prietenul Cezar Ioan să scrie în limitele de spațiu ale acestei rubrici despre vinurile dobrogene.

„E nevoie de o distincție între nordul și sudul regiunii, pentru că există unele diferențe semnificative: dacă vorbim despre nord găsim un sol străvechi scheletic, acoperit adeseori de argile și cernoziom, o climă secetoasă; dacă mergem însă mai la sud, întâlnim mai degrabă soluri calcaroase cochilifere, pante line sau chiar amplasări plane și un regim climatic secetos, cald.

Potrivit enologilor care activează în nordul Dobrogei, zona – care e și cea mai veche podgorie atestată pe actualul teritoriu al României – este deopotrivă favorabilă pentru obținerea de vinuri albe și roșii cu structură și aciditate bune, cu arome evidente de soi. În condiții optime, vinurile obținute aici au un conținut alcoolic de peste 12,5% în volume, o bună complexitate și capacitate de învechire. Aligote-ul este soiul alb cu care cramele din această regiune se mândresc îndeosebi, considerându-l o adevărată carte de vizită, alături de Chardonnay.

Vinurile din Murtfatlar, Cernavodă și mai la sud și sud-vest, sunt caracterizate în general de acidități mai blânde decât în nord, cu arome fructate și florale și gust mătăsos. Soiurile albe aromate precum Muscat Ottonel și Tămâioasă românească ori semi-aromatul Sauvignon Blanc și Pinot Gris-ul țin aici capul de afiș. În ultimele două decenii, Feteasca neagră a fost tot mai plantată, iar viile ajunse la maturitate și îngrijite corect demonstrează constant că soiul își găsește aici o expresivitate aromatică și gustativă distinctă, reflectată în vinuri de peste 13-13,5% vol. alc., de corpolență medie sau mare, catifelate, amintind de cireșele negre și prune zemoase, bine coapte sau chiar de cele uscate.”


Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: