Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SSC Napoli vs. FC Farul Constanța: doar una e campioană culinară 

În ziua în care jucătorii lui Napoli au ridicat cupa de campioană în Seria A (al treilea titlu, după o pauză de 30 de ani) eram acolo. Nu sunt microbist. Mă uit la fotbal o dată la doi ani la campionatele Europene și Mondiale, iar în Italia m-am dus pentru atmosferă. 

Cazarea era departe de centru, nu de alta dar prețurile erau prohibitive și cererea imensă; orașul era luat cu asalt de fani. Cum am ajuns ceva mai devreme decât trebuia și eram lihniți, ne-am aciuat la unul dintre puținele localuri de proximitate deschise în acel moment – pizzeria de la Hipodrom. Iar de aici a început totul: cutiile de pizza erau branduite cu Napoli Campioană. 

În următoarele zile m-am plimbat mult prin oraș. Toată lumea sărbătorea victoria și fotbalul, iar Maradona ne zâmbea de oriunde: ziduri, icoane, tricouri, suveniruri, altare. Puștii purtau haine inscripționate cu Osimhen, vedeta generației lor. Am mâncat pizza la pizzeria Santa Maradona unde jumătate din meniu conține preparate numite după momentele importante ale argentinianului petrecute la echipa italiană. Am stat două ore la coadă la o salumerie devenită vedetă peste noapte după ce inventaseră un sendviș dedicat viitoarei campioane și care se pare că le-a purtat noroc jucătorilor. Mi-am cumpărat paste uscate din retail branduite cu campioana. Am gustat din prosciutto di parma care peste eticheta originală avea însemnele echipei napoletane. Asta în condițiile în care Parma are propria echipă locală… ș.a.m.d. 

Mândria locală putea fi și gustată. Victoria era sărbătorită în cele mai incredibile moduri, iar celebrarea se făcea inclusiv prin mâncare. Văzând toate acestea nu am cum să nu mă întreb de ce nu există Midii Farul sau Șaorma Hagi.  Măcar ca exercițiu de marketing și PR. Ca element diferențiator în HoReCa, dacă nu chiar ca omagiu gastronomic. Și dacă targetezi fanii înfocați ai echipei tot ar merita. Câteva mii de bucăți vândute dintr-o pizza specială nu-s chiar de neglijat, la care adăugăm aportul de imagine. Uite, de exemplu, eu promit să promovez gratuit o astfel de inițiativă. 

Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan

CITEȘTE ȘI

Hai să o facem de oaie!

Alogenii limitează pe nedrept mâncarea dobrogeană la pește și derivate, indiferent că vorbim de cei de apă dulce sau cei din Marea Neagră. De la depărtare, ținutul pare populat cu pescari care de vreun secol încoace au învățat să profite și de peisaje și de apetența pentru scăldat a celorlalți. 

Turistul care caută și mâncare  locală și nu doar pelicani și șezlonguri,

Citește mai mult »

Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție 

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, anunță că va organiza în primăvară prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă. 

Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România) cei care se vor și ocupa de jurizarea, conform standardelor internaționale, preparatelor din concurs. 

“Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională.

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: