Revista Tomis

Mi-am comandat în ultimele luni câteva cărți despre gastronomia românească scrise de străini. Alte câteva sunt pe drum, tocmai din America, pentru a-mi completa micul studiu pe care-l rezum aici. Pe multe le-am ales căutând cuvinte cheie pe Amazon: Romania, cookbook, recipes. 

O parte din aceste cărți sunt volumașe semnate cu pseudonime, ieftine, din cele tipărite chiar de gigantul american la fiecare comandă. Hârtie proastă, tipar aidoma, poze ioc, grafică de multe ori scăpată de sub control și traducere automată (cartofi măciniți – mashed potatoes). E și ăsta un fel de bussines. Există serii dedicate diferitelor țări, toate făcute în aceeași manieră, după un pattern probabil de succes pentru indexarea pe Google. Altele sunt asumate și îți lasă impresia unor documentări serioase. Mă interesează, în primul rând, să văd ce se scrie despre mâncarea noastră, pentru că noi nu știm să ne-o promovăm iar cu excepția cărților Irinei Georgescu nici nu avem tipărituri corecte și consistente prin librăriile lumii. 

Concluzia (deși parțială) e foarte tristă. Nu o să iau la puricat întreg spectrul culinar din aceste câteva cărți pe care le-am cercetat ci o să mă limitez doar la pești care se asortează mai bine cu specificul unei reviste dobrogene. 

Caroline Eden descrie un tur al Mării Negre în cea mai serioasă și frumos editată carte din cele analizate: Black Sea, dispatches and recipes. Autoarea vorbește despre câteva dintre orașele-port la Marea Neagră și alocă 26 de pagini Constanței. Surpriza vine la partea de rețete de unde lipsesc cu desăvârșire cele cu pește. 

A.M. Murggirello este o autoare tânără, din Milwaukee, descendentă dintr-o familie de imigranți români, care în 2020 a publicat volumul: From Dill To Dracula: A Romanian Food & Folklore Cookbook. Atât cartea cât și intenția sunt de aplaudat; volumul este cel mai aproape de realitate dintre toate. Din păcate, nici aici nu găsim nicio rețetă cu pește. 

Marina Polvay, născută în Rusia, dar stabilită în America încă din 1952, tipărește în 1979 o carte cu rețete de pe malurile Dunării. Pe țărmul nostru găsim icre de lumpfish și de somon. Somon întâlnim și în „Romanian Cookbook”, alături de doradă și hamsii la cuptor. Nu cred că e nevoie de concluzie. 

Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan

Mai multe texte
Citește și