Revista Tomis

145 de ani de activitate muzeală la Constanța

Facebook
Twitter
WhatsApp

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța invită publicul la ultimul eveniment de anvergură pe care îl va organiza, în acest an, înainte de a se muta din sediul situat în Piața Ovidiu nr. 12, care va intra într-un amplu și necesar proces de reabilitare. 

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociația pentru Patrimoniu „Pontos”, marchează 145 de la activitate muzeală la Constanța în slujba arheologiei și se va desfășura sub titulatura „Mvsevm CXLV”, vineri, 17 mai, de la ora 14.30, în Aula „Adrian Rădulescu”. 

Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziției „Comori pierdute. Comori regăsite” și lansarea catalogului „Comori pontice. Obiecte din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, se va face prezentarea 3D „Incursiune interactivă în anticul Tomis” și se vor lansa colecțiile de vinuri și de bijuterii „Scythia Minor”. 

Compus dintr-o serie de mai multe activități, evenimentul este menit să marcheze și să evidențieze împlinirea a 145 de ani de activitate muzeală la Constanța, din perioada 1879-2024.

Astfel, pe data de 16 martie 1879, aveau loc primele demersuri de organizare muzeistică din Dobrogea, primul prefect al Constanței, Remus Opreanu, prezentând la acea dată, într-un raport, idei privind organizarea unor muzee locale la Constanța și Mangalia. Opreanu semnala cu acea ocazie necesitatea de a prezenta publicului din întreaga țară numeroasele obiecte antice descoperite pe 

teritoriul Dobrogei, mărturii ale civilizațiilor greacă, romană și bizantină”, menționează organizatorii.

În cadrul manifestării se vor decerna distincțiile „Mvsevm CXLV”. Acestea vor fi acordate unor societăți, oameni politici și specialiști care s-au implicat activ în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural-istoric dobrogean.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța își desfășoară activitatea în acest clădirea aflată în Piața Ovidiu, fost sediu al Palatului Comunal, din anul 1977.

Sursă foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – Facebook 

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: