Revista Tomis

Pelin vs retsina 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pentru cei care nu știu, retsina este un vin aromatizat cu rășină de brad. Se presupune că, în antichitate, rășina era folosită la sigilarea sticlelor, dar pentru că gustul a fost pe placul oamenilor tehnica s-a perfecționat. 

Retsina nu e un vin cu mari pretenții și mulți dintre consumatorii de vin clasic o ocolesc și disprețuiesc. Personal nici eu nu mă dau în vânt după ea și parcă nu mi-aș deschide o sticlă de poftă sau măcar de sete. În schimb, dacă-mi permiteți, mă dau în briză după acest vin. Adică vine la pachet cu tot alaiul de imagini, mirosuri, gusturi și stări contextualizate momentelor când pe masă aveam această licoare. Mai precis, în mai toate concediile făcute în Grecia. Vinul ăsta se potrivește de minune cu taverna de pe plajă, e frate bun cu mezzele, e tovarăș cu peștele, iubește cuburile de gheață și e companion plăcut de înfruntat canicula. E un vin de cursă lungă, mai ales șpriț. Am băut tot felul de retsine: poșirci ieftine cu gust de mucegai sau litieră (aia de pădure, nu cea pentru pisici) hidrocarburoasă.  Dar am gustat și din cele bune și foarte bune, hight end, unele cu prețuri neverosimile pentru un vin aromatizat. 

Pentru cei care nu știu, pelinul este un vin aromatizat cu Artemisia absinthium. Trecerea de la amfore la butoaie de lemn pentru păstrarea și transportul vinului, tot în antichitate, mult mai eficientă a avut, însă, și repercusiuni. De multe ori vinul de oțetea iar condimentarea cu diferite plante acoperea defectele lichidului și îl făcea mult mai palatabil. Din păcate, pelinul românesc încă păstrează tradiția moștenită de la romani: încercăm să dregem un vin prost. Din acest motiv are și această imagine deloc favorizantă, fiind perceput ca o băutură de crâșmă de piață, de hamali din port, de șomeri care-și umplu timpul doar cu jocul de table. Există și câteva etichete mai acătării, există și pelin frizzante, dar parcă nu e destul. Mi-aș dori ca amintirile despre pelin să nu fie doar mahmureli crunte și să-l pot asocia, nostalgic, cu hamsii neuleioase, garizi proaspeți, icre sau șuberecuri. Poate că dacă am pune și vin bun în sticlele alea și cherhanalele noastre ar găzdui amintiri precum cele din tavernele grecești. 

Rubrica sustinuta de Domeniul Bogdan

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: