Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Creditorial

Revista Tomis susține deplin greva profesorilor din învățământul preuniversitar. Credem că acest protest este justificat și necesar. Mai credem că acest protest a întârziat peste zece ani, deoarece ar fi trebuit să se declanșeze atât de convingător cu primul prilej în care Guvernul a ignorat legea ce prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Greva profesorilor nu este despre salarii, deși spațiul public pare să reducă discuția la acest elementar subiect. Greva profesorilor este despre demnitate și despre locul în societate al educației. Știm că societatea românească se află în grea suferință din cauza sistemului educațional lipsit de performanță, dar mai știm și că performanța este iluzorie în absența unei finanțări adecvate. Afirmația ministrei Ligia Deca potrivit căreia un buget de 2,1% din PIB pentru Educație este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ” reprezintă o rușine greu de egalat în istoria recentă a României. În sfârșit, greva profesorilor va diminua, sperăm, inclusiv obrăznicia castei politice care, de prea multă vreme, a transformat puterea Statului în instrument de generare și perpetuare a privilegiilor.

CITEȘTE ȘI

Silviu GONGONEA

Când mă întorc acasă

Ne-am mutat și cerul are altă culoare
ne-am găsit o casă un loc ne-am regăsit
finețurile gesturilor domestice
șlefuite în ani
Fetița noastră a crescut și ochii ei
au rămas albaștri
Poți iubi poți dărui fără să ceri nimic înapoi
poți trăi fericit
O coțofană dojenește câinele de sus de pe gard
în soarele oblic
ochii lui i se par strălucitori
lătratul lui se aude în tot cartierul de case
Noaptea e întuneric beznă la noi
când mă întorc acasă
aprind lanterna telefonului.

Citește mai mult »

Paul MIHALACHE

Istoria lui FDP

(fragment)

Iulian Ghervas este regizor de film documentar. A cochetat o vreme cu proza scurtă, dar nu a publicat niciodată. Florin mi-a spus că este unul dintre prietenii lui vechi, printre puținii care îl cunosc foarte bine, și că ar trebui neapărat să discut cu el, m-ar ajuta pentru carte. I-am scris pe Facebook și am stabilit să ne vedem miercuri seară,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: