Revista Tomis

Legende ale teatrului mondial întâlnesc artiști emergenți din 12 țări – Programul Internațional de Scenografie, ediția a treia, Ovidiu, Constanța

Douăzeci de tineri artiști din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Franța, Bulgaria, Georgia, China, SUA, Mexic, Brazilia și România și cinci mentori – artiști consacrați la nivel internațional au fost participanți la a treia ediție a Programului Internațional de Scenografie (IPS), tema de anul acesta fiind „Mituri și Algoritmi”. Evenimentul a durat aproape două săptămâni, 26 august – 8 septembrie și s-a ținut pentru a treia oară în orașul Ovidiu, la zece kilometri de Constanța, și pentru a doua oară în castrul roman, situl arheologic care este deja spațiul consacrat al acestui eveniment cultural.

Doi dintre mentorii acestei ediții sunt cu adevărat parte din istoria mondială a teatrului. Regizorul și actorul Paul Zimet și actrița și compozitoarea Ellen Maddow au fondat, în 1974, Talking Band companie avangardistă de teatru din New York, una dintre companiile rezidente ale Teatrului La MaMa. Cei doi sunt foști membri ai altei legendare companii, Open Theater, fondată de regizorul, actorul și scriitorul Joseph Chaikin. Paul Zimet a studiat clarinet și canto, medicină și literatură universală, iar pe lângă activitatea în teatru, el este mediator la Institutul pentru Pace din New York, gestionând cazuri civile, penale și cazuri de custodie a copiilor, și predă aikido, sport pentru care deține o centură neagră.

Producțiile teatrale ale Talking Band includ poezie, elemente multimedia, muzică și coregrafie.

Paul și Ellen, care sunt un cuplu din 1970, au acum 81, respectiv 75 de ani și își continuă activitatea în anul jubiliar al companiei lor. 

La Ovidiu cei doi au susținut un workshop despre studiul intenției în mișcarea scenică, iar cei douăzeci de participanți, specializați în scenografie, arhitectură, design, imagine de film și arte performative, au creat scurte momente bazate pe mișcare sincronizată, fără text sau vorbire. 

Workshop-ul susținut de Sabrina Hamiltonlighting designer, regizoare, co-fondator și director artistic al Ko Festival of Performance din Amherst, Massachusetts, colaboratoare apropiată a companiei de teatru experimental Mabou Mines din New York – s-a intitulat Firul Ariadnei, iar participanții au conceput instalații folosind un fir roșu și diverse obiecte pe care acesta trebuia să le unească, obiecte reprezentând amintirile pe care și-ar dori să le păstreze dacă ar supraviețui unei ipotetice apocalipse. 

Scenograful și regizorul româno-american Nic Ularu, distins cu premiul OBIE pentru realizări remarcabile în teatrul Off-Broadway, mentor în Programul Internațional de Scenografie pentru al treilea an consecutiv, a lansat tema Cele patru elemente primordiale, workshop în cadrul căruia echipele de artiști emergenți au creat costume inspirate din pământ, apă, aer și foc, având ca referință personaje din opera lui William Shakespeare. 

La workshop-ul condus de mentorul Sean Crowley, scenograf de film, operă, teatru și televiziune, șeful catedrei de design la Colegiul Regal de Muzică și Teatru din Țara Galilor, au fost construite două seturi de marionete din cartoane, ziare vechi și alte materiale reciclate, echipele schimbând între ele membri și idei.

Programul s-a încheiat în 7 septembrie 2024 cu un eveniment deschis publicului larg, o Gală de vernisaj al lucrărilor, instalațiilor și experiențelor create de tinerii artiști internaționali împreună cu mentorii lor. Au fost 16 instalații, la care au lucrat împreună organizatorii programului, artiștii emergenți și mentorii.  Au ajutat la concretizarea ideilor și nea George, Feri și Edi – mecanicul, tâmplarul și pictorul Teatrului de Stat Constanța, instituție co-organizatoare a IPS.

În tensiunea indusă de tema programului între miturile antice și provocările contemporane, artiștii au creat instalații intitulate Eroi și monștri, Vedere spre înalt, Nu mori cu adevărat până nu ești de tot uitat, Caruselul fantomelor, Creatura din spatele oglinzii, Contemplație lapidară, Mitologie întrupată, Bulevardul ideilor frânte sau Lecția despre cub (după un poem de Nichita Stănescu). 

Sculpturi cinetice, landscape design, new media art, video art, marionete, mijloace de expresie de o diversitate greu de imaginat într-un alt context de creație au făcut din castrul roman de la Ovidiu, mai ales după căderea întunericului, ce a pus în valoare lighting design-ul special conceput, un spațiu de maximum 4000 de metri pătrați în care legende și personaje mitologice au fost actualizate și concretizate artistic pentru o zi și o noapte.

Gala a inclus un concert Corina Sîrghi & Band, cu un program alcătuit din piese de pe albumul Danube, inspirat din Dobrogea, locul de origine al artistei.

Mica echipă care a organizat și coordonat impecabil evenimentul a fost alcătuită, ca în fiecare an, din inițiatorul acestui program internațional, scenograful Adrian Damian, totodată președintele Centrului Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor de Teatru și Arhitecților) pe care l-a reînființat în 2022, Elena Belciu, coordonator de programe la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – UNATC și Daniela Neață, specialistă în achiziții publice la Teatrul Odeon din capitală. 

Amintim că la cele două ediții precedente, printre cei zece mentori celebri s-au numărat Jean Guy Lecat, creatorul de spații teatrale al regizorului Peter Brook sau Helmut Stürmer, scenograful spectacolului fenomen Faust montat de Silviu Purcărete la Teatrul Național Sibiu, iar cei 40 de tineri artiști participanți au venit din Grecia, Franța, Ungaria, Canada, SUA, Germania, China, Taiwan, Hong Kong și România.

International Program in Scenography

ORGANIZATORI: OISTAT România (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor de Teatru și Arhitecților)

CO-ORGANIZATORI: Teatrul de Stat Constanța, Primăria Ovidiu, Consiliul Județean Constanța

CO-FINANȚATORI: AFCN, Institutul Cultural Român

SPONSORI:  BRD Groupe Societe Generale, Carrefour, IQOS, Crama DeMATEI

PARTENERI: UNITER, Goethe Institut, Cherhana, Hotel Piccadilly Mamaia, UNIART Theatre Company, Teatrul Odeon

PARTENERI MEDIA: Zile și Nopți, Radio România Cultural, TVR Cultural, Teatrul Azi

Foto: Kelemen Kinga

Mai multe texte
Citește și