Revista Tomis

Un moment fast pentru cultura constănțeană

Constanța a avut nevoie de mai bine de-o decadă pentru a repara decizia cinică a administrației Mazăre de a desființa Revista culturală Tomis. În acest interval, zeci de oameni au făcut eforturi imense pentru a repune în discuția administrativă soarta revistei.


Prof. Valentin Ciorbea, prof. Cristina Tamaș, Radu Matei, regretatul Mircea Țuglea, Daniel Clinci sunt doar câteva din numele celor care au bătut de-a lungul timpului la poarta unei administrații despre care nu ne-am lămurit dacă era mai mult inaptă sau obtuză.


Vremurile s-au schimbat și asta ne permite, acum, să ne bucurăm de numărul inaugural al noii serii al revistei Tomis.


Îmi place să cred că moștenirea vechiului Tomis se regăsește în paginile noii publicații, că apetența aceluia pentru experiment se întâlnește armonios cu maturitatea unei redacții deopotrivă proaspătă și experimentată.


Grafica noului Tomis este semnată de Vasile Filip, unul din cei mai talentați și modești artiști plastici ai orașului nostru. Alina Costea, Zoe Caraiani, Livia Ștefan, Mirela Stângă, Claudiu Komartin, Marius Pârlogea și subsemnatul, alcătuim noua redacție. Prezența digitală a revistei va fi susținută de George Șorodoc. Aceasta este echipa completă a unui proiect pe care ni-l dorim lung și memorabil.


Veți citi în paginile numărului inaugural Tomis materiale despre Dobrogea, despre istoria hip-hopului românesc, despre corupția din teatrul Bolșoi, traduceri din poeți consacrați, dar și poezii de debut. Veți citi despre muzica lui Karlheinz Stockhausen, cronici ale unor volume abia ieșite din tipar, proză și informații despre actualitatea scenei culturale constănțene.


Pe coperta spate a revistei veți avea privilegiul să vedeți reprodusă prima pagină a primului exemplar, din iulie 1966, al Tomisului. Acolo, Tudor Arghezi semnează un editorial intitulat Sursum Corda (Sus să avem inimile) în care le dorește „Mulți ani revistei și eternitate fraților dobrogeni!”


Vă dorim asemeni, cu mulțumirea că, dincolo de sincopele istoriei, revistei Tomis i se pot ura, din nou, „La mulți ani!”


La bună citire!

Mai multe texte
Citește și