Revista Tomis

Teatrul de Stat Constanța – din nou pe lista câștigătorilor premiilor UNITER

De patru ani, nicio Gală UNITER nu trece fără ca numele Teatrului de Stat Constanța și titlurile spectacolelor montate pe scena constănțeană să fie menționate, atât la anunțarea nominalizărilor, cât și la decernarea premiilor.

La Gala UNITER 2024, care s-a desfășurat ieri, 27 mai, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Teatrul de Stat Constanța a avut două nominalizări: Ramona Niculae la Premiul pentru Debut, rolul vizat fiind Crina din 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia, regia Elena Morar și Gabriel Sandu, și Ștefan Mihai la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar – rolul Cristi din același spectacol.

Ramona Niculae a câștigat Premiul pentru debut, oferit de regizorul Andrei Șerban, care a rostit un discurs de încurajare pentru toți debutanții din teatru, iar Ștefan Mihai își va trece în curriculum vitae această importantă nominalizare, alături de reputatul Miklós Bács – care a câștigat premiul, Emilian Oprea și Gabriel Răuță.

Pentru Teatrul de Stat Constanța este al patrulea an consecutiv în care obține nominalizări la Premiul pentru debut și al treilea premiu de acest fel câștigat: în anul 2021 a fost nominalizată și a câștigat premiul regizoarea Diana Mititelu (pentru Jocuri în curtea din spate), în anul 2022 a fost nominalizată regizoarea Irisz Kovacs (pentru 8 tați), iar anul trecut scenograful Theodor Niculae a primit nominalizarea și premiul (pentru Seaside Stories). Este un fapt care vorbește foarte elocvent despre felul în care TSC încurajează tinerii debutanți în profesiile dedicate teatrului.

Celelalte premii acordate la Gala UNITER 2024, premii ce au vizat spectacole produse în cursul anului 2023, sunt următoarele:

Cel mai important premiu al galei, Premiul pentru Cel mai bun spectacol: Antologia dispariției de Radu Afrim, după proză feminină contemporană, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Și pentru Radu Afrim este al treilea premiu pentru cel mai bun spectacol în ultimii patru ani.

Premiul pentru cea mai bună regie: Andrei Măjeri pentru regia spectacolului Cine l-a ucis pe tata? La Teatrul Metropolis București.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal: Cerasela Iosifescu pentru rolul Iocasta din spectacolul Oedip de Robert Icke după Sofocle, regia Andrei Șerban, Teatrul Bulandra București.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal: Tudor Cucu-Dumitrescu pentru rolul Hedwig din musicalul lui Răzvan Mazilu de la Teatrul „Stela Popescu” București, Hedwig and the Angry Inch.

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar: Mălina Lazăr pentru rolurile Copil, Fetiță, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil din spectacolul Antologia dispariției.

Premiul pentru Cea mai bună scenografie:  Velica Panduru pentru decorul spectacolului Neliniște de Ivan Vîrîpaev, regia Theodor-Cristian Popescu la Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

Premiul pentru Cel mai bun lighting design: Michael Bischoff pentru spectacolul Woyzeck de Georg Büchner, regia Hunor von Horváth, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – Secția Germană.

Premiul pentru Cel mai bun video design: Mihai Nistor pentru video-proiecțiile, filmările și mapping-ul din Antologia dispariției.

Premiul pentru Cea mai bună muzică originală și sound design: Tibor Cári pentru muzica originală din spectacolul Az igazság gyertyái / Lumânările dreptății de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklós”.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru de animație / teatru pentru copii: Povești invizibile de Mihaela Michailov, direcția de scenă Selma Dragoș, Teatrul pentru Copii și Tineret GONG Sibiu și Centrul de Teatru Educațional Replika București.

Premiul pentru Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută: Csaba Székely pentru Az igazság gyertyái / Lumânările dreptății.

Premiul pentru Cel mai bun critic de teatru: Oltița Cîntec.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: Vara în care mama a avut ochii verzi după romanul omonim de Tatiana Țibuleac, dramatizarea și adaptarea radiofonică Magda Duțu, regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune.

Juriul care a decis acordarea acestor premii a fost format din Richard Balint (actor), Alexandru Berceanu (regizor de teatru și film), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf) și Maria Zărnescu (critic de teatru).

Pe lângă premiile competitive, Senatul Uniunii Teatrale din România – UNITER a decis și acordarea unor premii pentru întreaga activitate: Premiul de Excelență „Ion Caramitru”, lui Valer Dellakeza, pentru o carieră excepțională, încununată cu rolul profetul Ieremia din spectacolul Bros, în regia lui Romeo Castellucci, jucat pe marile scene ale lumii, Premiile pentru întreaga activitate actriței Oana Pellea, actorului Dan Condurache, regizorului Petrică Ionescu, scenografei Viorica Petrovici și criticului de teatru Miruna Runcan; trei premii speciale: actorilor Rodica și Mugur Prisăcaru pentru performanța în arta teatrului de păpuși și marionete, Operei Comice pentru Copii din București pentru coerența și consistența programelor de educație prin artă a publicului tânăr și Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița. Premiul Președintelui UNITER a fost decernat Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care anul trecut a avut cea de-a 30-a ediție.

Mai multe texte
Citește și