Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Reminder. The Light of the South” – expoziție foto-video a artistei Anca Pașa Deaconu la Muzeul „Ion Jalea”

Mâine, 18 noiembrie, la ora 17:00, la Muzeul de sculptură „Ion Jalea”, este programat vernisajul unei expoziții inedite de fotografie și filmări realizate de artista Anca Pașa Deaconu în cadrul cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, în perioada 2019–2023, în mai multe spații: Muzeul de Artă Constanța, Teatrul Elpis, Cetatea Capidava, faleza plajei Reyna. Expoziția se intitulează „Reminder. The Light of the South” (Aducere aminte. Lumina Sudului) și documentează o serie de performance-uri artistice, oferind publicului un reper referitor la anvergura preocupărilor complexe și interdisciplinare ale artistei.

Tot anul acesta, în luna februarie, cu ocazia celebrării a 147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, artista a expus, în același muzeu, lucrări de grafică, grupate sub titlul „Semn. Simbol. Semnificație”.

„Mirajul luminii sudului – specifică spațiului dobrogean, mai ales Coastei de argint – a atras, în perioada interbelică, numeroși pictori, fenomen cunoscut sub numele de „Școala de la Balcic”. Așa se explică și titlul – Reminder. The Light of the South –, expoziția fiind dedicată Zilei Dobrogei (14 noiembrie). În acest sens, opțiunea artistei nu este întâmplătoare: Anca Pașa Deaconu, dobrogeancă prin naștere, a copilărit într-o zonă mirifică, pe malul Dunării, în apropiere de Cetatea Capidava, a cărei amintire i-a rămas adânc întipărită în memorie, marcându-i ulterior creația”, scrie criticul și istoricul de artă Eduard Andrei, care a curatoriat unele dintre expozițiile Ancăi Pașa Deaconu.

Lelia Rus Pîrvan, directoarea muzeului și curatoarea acestei expoziții, spune: ,,Expoziția de față se alătură unei suite de expoziții și manifestări destinate unui public divers, prin care Muzeul de Artă Constanța sărbătorește și anul acesta Ziua Dobrogei. Deși primul gând despre Dobrogea este acela că a reprezentat mereu un model de armonie socială și toleranță, un simbol pentru multiculturalitate, nimic mai adevărat, ea se dovedește a fi chiar mai mult decât atât. Dobrogea este o zonă a țării care a influențat decisiv creația unui Petrașcu, Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Șirato, Dărăscu, Theodorescu- Sion.

     Muzeul de Artă din Constanța adăpostește multe din lucrările acestora, lucrări de mare importanță pentru patrimoniul cultural național și care ne prezintă farmecul acestor ținuturi. Expoziția de față are scopul de a ne aduce în prezent, cu mijloace contemporane, acea frumusețe a Dobrogei la care artistul va fi mereu conectat, deoarece atât pentru el, cât și pentru privitor, sudul a fost și va fi legat incontestabil de ideea de lumină și culoare.”

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul „Ion Jalea” până în 28 decembrie 2023.

CITEȘTE ȘI

Au fost anunțate condițiile de participare la Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” 2024

Bienala Internațională de artă contemporană „Nicolae Tonitza”, ediția a V-a, se va desfășura în perioada 10 mai – 15 iunie 2024, la Bârlad, orașul natal al marelui pictor român (n. 13 aprilie 1886, Bârlad – d. 27 februarie 1940, București). Tema stabilită pentru această a cincea ediție este „Explorare”.

Organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor

Citește mai mult »

Epifanie Picasso la Malaga

În anul în care se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Picasso (n. 25 octombrie 1881 – d. 8 aprilie 1973), a fost o idee bună să călătoresc la Malaga, orașul natal al artistului. Cu acest prilej jubiliar am decis să las la o parte prejudecățile și să mă aplec mai mult asupra operei celui pe care mulți îl socotesc maestrul suprem și

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: