Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lucrările premiate la Bienala Națională de Pictură Constanța

Săptămâna trecută a avut loc finisajul Bienalei Naționale de Pictură Constanța, în cadrul căruia au fost acordate premiile. Juriul a fost alcătuit din prof. univ. Cosmin PAULESCU COZO, Decanul Facultății de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Arte București – președinte, conf. univ. Vasile FUIOREA, președintele UAPR Filiala Târgu Jiu și Mihai PLĂMĂDEALĂ, critic și istoric de artă.

Premiul I (5000 lei) a fost obținut de Marius Barb – Barbone cu lucrarea „Aqua” – acrilic pe pânză, Premiul II (4000 lei) – Bogdan Ionuț Mateiaș cu lucrarea „Sunday, November, the 15th, 1936” – tehnică mixtă pe pânză, Premiul III (3000 lei) – Daniela Grapă cu lucrarea „Sărutul (Interpretare după Giotto)” – ulei pe pânză, Mențiune (2000 lei) – Teodor Arghir cu lucrarea „Intermezzo” – tehnică mixtă pe pânză.

Premiul special „Florica Cruceru” (2500 lei) a fost înmânat de către Eduard Andrei, critic și istoric de artă pictorului Gheorghe Caruțiu, pentru lucrarea „Natură statică cu structuri vegetale” – ulei pe pânză.

Premiul special „Doina Păuleanu” (2500 lei) a fost înmânat de către Ioana Predescu, șef secție Muzeul de Artă Constanța, pictoriței Eugenia Botezatu, pentru lucrarea „Grădină pe plajă 28” – acrilic pe pânză, iar  Premiul special al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2500 lei) a fost înmânat chiar de președintele Uniunii, Petru Lucaci, lui Mihai Chiuaru, pentru lucrarea „Agapă” – tehnică mixtă pe pânză.    

Pe lângă premianți au fost și zece artiști nominalizați: Andrei Rosetti, Cristina Dobre, Diana Păunescu, Eusebiu Josan, Mihaela Gabriela Barbu, Bianca Elena Boroș, Emilia Filip, Emil Florian Mihăilescu, Rafael Matias, Dragoș Mircea Botezat.

Lucrarea „Aqua”, care a obținut premiul I va intra în colecția Muzeului de Artă Constanța. De asemenea, Andrei Rosetti, pictor nominalizat în cadrul bienalei, și-a donat lucrarea, intitulată „Într-o bună zi, Humor”, Muzeului de Artă Constanța.

Criticul și istoricul de artă Mihai Plămădeală, care a fost prezent la finisaj, crede că toți artiștii ale căror lucrări au fost selectate pentru participarea la Bienală sunt câștigători: „Date fiind exigențele personale ale artiștilor care au optat pentru participare, factor coroborat cu selecția extrem de riguroasă, considerăm că fiecare lucrare acceptată este câștigătoare, respectiv fiecare participant, dar cel mai câștigat este publicul, care a găsit (și va găsi), cu siguranță, nu doar surse de delectare, ci și de informare (culturală) sau de instruire în lucrările propuse spre vizionare în cadrul Bienalei Naționale de Pictură Constanța, un reper exemplar al manifestărilor de gen”.

De asemenea, Mihai Plămădeală a făcut o apreciere superlativă a celor 100 de lucrări semnate de 100 artiști, care au fost expuse, în perioada 1 iulie – 31 august 2023, pe simeze, la Muzeul de Artă Constanța: „amplul lot de lucrări selectate poate fi considerat o radiografie a școlii românești de arte a momentului, incluzând aici atât trecutul apropiat, cât și tendințele de dezvoltare. Premiile acordate și nominalizările sunt cu siguranță un indicator al nivelului la care ne aflăm, unul despre care ne asumăm afirmația că este de excelență. Surprind creativitatea și diversitatea, dar și originalitatea, modul în care se exprimă artiștii români presupunând raportările constructive la arta universală, nu mimetismul, preluarea automată a tematicilor internaționale „la modă” sau înscrierea în diverse cutume culturale regionale”.

În cadrul evenimentului prilejuit de finisaj a fost lansat și Catalogul Bienalei Naționale de Pictură Constanța, care poate fi achiziționat de la muzeu și a  cărui variantă electronică este accesibilă pe website-ul Muzeului de Artă Constanța, AICI.

CITEȘTE ȘI

Teatrul de Stat Constanța – cinci spectacole cu intrarea gratuită în cadrul Festivalului-concurs Dbutant, ediția a opta, coregrafie

Festivalul-concurs DbutanT 2023, un festival care pune în valoare tineri profesioniști ce activează în lumea teatrului, se întoarce pe scena Teatrului de Stat Constanța, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A. În fiecare an, în cadrul festivalului, este abordat câte un alt domeniu, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a

Citește mai mult »

Trupa constănțeană de teatru de adolescenți AICI – eveniment aniversar la 10 ani de la înființare

Trupa de teatru de adolescenți AICI, coordonată de actorul Tiberiu Roșu, împlinește zece ani de la înființare și organizează, cu acest prilej, un eveniment aniversar. 

Vineri, 29 septembrie, de la ora 19, în sala Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, este programat spectacolul „REM” după Mircea Cărtărescu, iar a doua zi, sâmbătă, 30 septembrie, de la aceeași oră

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: