Revista Tomis

Expoziție personală Ioana Alexa la Muzeul de Artă Constanța

Vernisajul expoziției KUNSTWERKE/ OPERE DE ARTĂ este programat la Muzeul de Artă Constanța miercuri, 10 iulie, la ora 16:00. Este vorba despre expoziția personală a Ioanei Alexa, artistă care s-a născut în Buzău, în 1970, și a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, secția Sculptură, clasa Vasile Gorduz. 

În 2002, după absolvirea facultății, artista a plecat la Berlin, pentru o rezidență de 3 luni, dar s-a întors în țară 19 ani mai târziu, în 2021.

Ioana Alexa a participat la mai multe proiecte de restaurare a monumentelor în București și Buzău și a avut mai multe expoziții personale în țară și străinătate, între care majoritatea la Berlin: în 2004 – Paintings, în 2005 – Reality TV, expoziție de pictură și performance, în 2006 – Bazar, expoziție de desene, în 2011 – Untitled, la Galeria Crystal Ball, în 2020 – Zwischen den Zeiten /Între vremuri. De asemenea, a participat la expoziții colective în Timișoara, București, Buzău, Berlin, Paris, Bremen, Riga etc.. 

„Expoziția de la Muzeul de Artă Constanța o prezintă pe artistă în serii puțin cunoscute de publicul din Romania, serii în care desenul și asocierile foarte libere de imagini propun o viziune proaspătă asupra unor simboluri pe care obișnuim să le privim de regulă într-un context rigid și muzeificat (deja). Miza lucrărilor sale este aceea de a demitiza, de a scoate dintr-un context clasicizant obiectele și de a propune o variantă personală, impregnată de adevărul artistului. Ioana nu poate și nu dorește să se separe de realitatea imediată, de contextul social, ci aproape tot ceea ce face are în substrat un comentariu vizavi de o lume pe care o  portretizează așa cum o simte, visceral”, scrie Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța. 

Expoziția de la Constanța va putea fi văzută în perioada iulie – august 2024.  

Mai multe texte
Citește și