Revista Tomis

Sunt așteptate ultimele înscrieri pentru Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea” de la Tulcea

19 iulie este, pentru artiști, termenul limită de înscriere a unor lucrări la ediția a treia a Bienalei Naționale de Grafică „Constantin Găvenea”, care se va desfășura la Tulcea în perioada 11 octombrie – 14 noiembrie 2024.

Pot participa membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România sau ai organizațiilor profesionale din domeniul artelor plastice din străinătate, precum și absolvenți și studenți ai academiilor de artă din țară și străinătate.

Artiștii pot propune spre selecție o singură lucrare care trebuie să fie realizată nu mai devreme de anul 2022, doar în tehnici grafice ce au ca suport hârtia – desen (în creion, cărbune, tuș, cerneală), acuarelă, baiț, pastel, acrilic, tempera, precum și în toate tehnicile gravurii și să aibă dimensiunea maximă (cu tot cu ramă) de 100×100 cm și minimă (cu tot cu ramă) de 30×30 cm. Mai multe detalii legate de înscriere, precum și formularul se găsesc AICI.

Selecția se va desfășura în perioada 22 – 31 iulie, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 1 august, prin email, fiecărui participant înscris, dar și pe website-ul și paginile de social media ale Muzeului de Artă Tulcea. Va urma etapa de trimitere a coletelor cu lucrările selectate, în perioada 2 august – 13 septembrie.

Vernisajul bienalei va avea loc vineri, 11 octombrie 2024, ora 14:30, la sediul Muzeului de Artă Tulcea și va fi transmis live pe Facebook. Jurizarea în vederea premierii se va desfășura în intervalul 14 octombrie – 31 octombrie 2024, iar componența nominală a juriului, alcătuit din artiști plastici și critici de artă, va fi comunicată ulterior.

Închiderea expoziției (finisajul) și premierea lucrărilor câștigătoare, cu sume în valoare totală de 10.000 lei, vor avea loc în data de 14 noiembrie 2024, ora 14:30, tot la sediul Muzeului de Artă Tulcea, fiind de asemenea transmise live pe Facebook.

Vor fi acordate premiile I, II și III, trei mențiuni, premiul special al organizatorilor și premiul special al juriului.

Constantin Găvenea, al cărui nume îl poartă bienala tulceană de grafică, s-a născut în anul 1911 în Ialomița și a murit la Tulcea, în 1994. A fost învățător în mediul rural și pictor autodidact, încurajat de Camil Ressu și Costin Petrescu să-și urmeze vocația artistică. Până în 1942 a fost învățător la Sarichioi, apoi profesor de desen și modelaj la secția de arte plastice a școlii de muzică din Tulcea, până în 1967. A expus în cadrul unor saloane de artă naționale, internaționale și în expoziții personale, a legat o prietenie trainică cu pictorul Corneliu Baba, iar critici renumiți, precum Ion Frunzetti, Dan Grigorescu, Andrei Pleșu, Radu Ionescu, Cornel Radu Constantinescu i-au apreciat lucrările.

Mai multe texte
Citește și