Revista Tomis

Expoziție „Bazată pe o poveste adevărată” la Muzeul de Artă Constanța 

Mâine, joi, 4 iulie, la ora 16:00, la Muzeul de Artă Constanța, are loc vernisajul unei expoziții eveniment, a artistei Irina Dragomir, una dintre vedetele artei contemporane. Expoziția se intitulează Based on a true story / Bazată pe o poveste adevărată și este curatoriată de artista Lelia Rus Pîrvan, directoarea muzeului. 

Irina Dragomir este absolventa Universității Naționale de Arte și a fost studenta lui Alexandru Rădvan, a cărui expoziție personală, intitulată Piele pe piele a fost pe simezele Muzeului de Artă Constanța la începutul acestui an. Prima expoziție personală de mare vizibilitate a Irinei Dragomir a fost organizată de Art Safari, în 2022, când întreg pavilionul de artă contemporană i-a fost dedicat.

„Picturile Irinei Dragomir au o calitate specială în felul în care se „citesc” dincolo de funcția lor terapeutică: fără a face judecăți de valoare sau de a emite sentințe definitive, picturile ei, înainte de orice, pun întrebări. Lucrările mai vechi, în care apar imagini provocatoare, precum femeia cu o mătură în dreptul feței sau zeița modernă în latex, sunt modul ei de a contesta normele sociale sau stereotipurile legate de gen, frumusețe sau putere.

În arta contemporană se întâmplă tot mai des ca o artistă să vorbească în propriile lucrări despre ea însăși într-o manieră atât de convingătoare, încât perspectiva feminină să nu reprezinte un motiv de resemnare fatalistă. Ne aflăm într-un astfel de caz fericit, în care o artistă își „dă voie să simtă furie”- ”I Allow Myself to Feel Anger”. Și asta pentru că între ”What People Say” și ”What People Do” se află uneori prăpăstii la care nu avem cum să rămânem indiferenți. Am citat câteva din titlurile lucrărilor ei, tocmai pentru că această expoziție vorbește, cu sinceritate,  despre sentimente și nu cred că există persoană care să nu se poată identifica în situațiile de față” – scrie Lelia Rus-Pîrvan despre arta Irinei Dragomir.

Expoziția va putea fi văzută la Muzeul de Artă Constanța în perioada iulie – august 2024.   

Mai multe texte
Citește și