Revista Tomis

Turneul Stradivarius 2024 începe în 25 iunie la Constanța

Turneul Internaţional Stradivarius 2024 include 18 concerte în care violonistul Alexandru Tomescu, depozitarul viorii de patrimoniu național  Stradivarius Elder-Voicu va interpreta șase suite pentru violoncel de Johann Sebastian Bach, transcrise pentru vioară de Werner Icking. 

Turneul începe în 25 iunie, la Constanța, concertul fiind programat la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Anton de Padova, la ora 19:30. 

Până în 16 iulie, vor urma concerte la Focşani, la Ghimeş (Bacău), Mihăileni (Botoşani), Siret (Suceava), Piatra-Neamţ, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Sebeş (Alba), Mediaş, Sibiu, Hobiţa (Gorj) – la Casa memorială Constantin Brâncuși, Câmpulung Muscel, Braşov – la Biserica Neagră, Cabana Caraiman (Buşteni), iar ultimele două concerte vor fi în Bucureşti, unul la Catedrala Sfântul Iosif, celălalt la Mănăstirea Stavropoleos. 

Cele șase suite de Bach sunt puse în valoare și printr-un lighting design conceput special pentru acest turneu de regizorul Sergiu Ardelean. 

Create aproximativ în perioada 1717 – 1723 și descoperite întâmplător într-un anticariat din Barcelona, în 1890, suitele sunt o dovadă a virtuozității compozitorului. Concertul este „o călătorie captivantă din punct de vedere emoțional, de la Preludiul de deschidere până la Giga finală, evocând o serie de sentimente, de la introspecție și melancolie, la bucurie și triumf”, scriu organizatorii pe website-ul turneului. 

Mai multe texte
Citește și