Revista Tomis

Expoziție personală Cornelia Gherlan la Muzeul de Artă

De miercuri, 5 iunie, până la începutul lunii iulie, Muzeul de Artă își invită publicul la o nouă expoziție, a artistei Cornelia Gherlan. Născută la Medgidia, Cornelia Gherlan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, clasa profesorului Traian Brădean. A participat la numeroase expoziții și saloane, în Romania și în străinătate.  

Expoziția, care va avea vernisajul în 5 iunie, la ora 16:00, se intitulează DINTR-ODATĂ EU și este curatoriată de  Mădălina Mirea.

„Ceea ce face privitorul captiv în lucrările Corneliei Gherlan este acea intuiție a insolitelor  acorduri cromatice, în care regnurile se topesc și se întrepătrund. O piatră ancestrală poartă, în sine, atât valențe constructive, cât și distructive, însă elementul vegetal o vivifică și o înnobilează. În căutarea figurativului subliniat în pânzele cu puternic impact, ochiul ghicește ziduri și cărămizi, rădăcini și fragmente de trunchiuri, tot atâtea extensii ale unor profunde căutări. Căci, în cele din urmă, personajele principale din lucrările Corneliei Gherlan sunt propriile sale trăiri, plăcile tectonice ale sufletului său, care, dislocate metodic, lasă la vedere rafinate compoziții vulcanice, evocând gestul primordial al Genezei. Truda perpetuă a creatorului, frământările și bucuriile sale, liniștea, deopotrivă cu neliniștea, ne învăluie deîndată cu prețiosul dozaj de forme și culori, tribut al triumfului vieții, în orice condiții. Apele liniștite sunt adânci, îmi spun după fiecare întâlnire cu Cornelia Gherlan”, scrie Mădălina Mirea în prezentarea expoziției. 

Mai multe texte
Citește și