Revista Tomis

Muzeul de Artă Constanța – partener în proiectul „Fascinația Orientului în arta contemporană”

Prima etapă a proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană” se desfășoară la Istanbul, în perioada 27 – 30 mai 2024, începând cu o întâlnire a membrilor echipei de implementare a proiectului din instituțiile partenere – Muzeul de Artă Constanța, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, Consiliul Județean Constanța (CJC), Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul, Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. 

În continuare, vor avea loc, tot la Istanbul, două workshop-uri cu Cristina Gelan-Olaru, educator muzeal și lector universitar la UOC, și cu artista Ioana Predescu, șef de secție la Muzeul de Artă Constanța. Tema celor două workshopuri va fi „Pomul vieții”, iar grupul de studenți ai Universității de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul va utiliza tehnicile  pictură pe sticlă și monotipie.

Această primă etapă a implementării proiectului se va încheia cu o conferință despre evoluția artei contemporane din România, susținută de directoarea muzeului constănțean, conferențiar universitar Lelia Rus-Pîrvan.

„Fascinația Orientului în arta contemporană” are ca obiectiv principal crearea unei legături între lumea cultural-artistică a Constanței și cea din Istanbul, obiectiv ce derivă din strategia Institutului Cultural Român, respectiv consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Turcia, cunoașterea reciprocă și împărtășirea valorilor culturale și artistice între cele două state prietene. 

Proiectul, care se desfășoară în perioada mai – decembrie 2024, este finanțat de Consiliul Județean Constanța, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul și Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul.

Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul a fost înființată în secolul al XIX-lea și funcționează ca prima instituție de învățământ din Turcia în domeniile artei, arhitecturii și culturii. Mimar Sinan a fost arhitect și inginer al sultanilor Suleiman Magnificul, Selim al II-lea și Murad al III-lea, sub conducerea sa construindu-se mai mult de trei sute de clădiri în Imperiul Otoman.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a fost înființat în 2005 și este o sucursală a Institutului Cultural Român, instituție aflată sub autoritatea Senatului României. 

Mai multe texte
Citește și