Revista Tomis

Istoricul Dennis Deletant va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța

Istoricul Dennis Deletant a acceptat să primească titlul Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), ceremonie care va avea loc în Sala Senatului din Campus, luni, 13 mai, de la ora 12:00.

Născut în Anglia, în 1946, a studiat toată viața istoria, civilizația și cultura României, iar în 2022 i-a fost acordată cetățenia română. Este căsătorit cu Andreea Caracostea, fiica profesorului universitar Andrei Caracostea și nepoata criticului literar Dumitru Caracostea.

Acordarea titlului se va face la propunerea Facultății de Istorie și Științe Politice a UOC, ca „o binemeritată recunoaștere a unei vieți dedicate istoriei României în secolul XX, cu toate ingredientele ei: autoritarism, război, Holocaust, comunism, democrație. Lucrările profesorului Dennis Deletant au devenit repere obligatorii ale istoriografiei românești în ceea ce privește studiile dedicate secolului al XX-lea. Dennis Deletant a stabilit cele mai înalte vârfuri ale analizei științifice și evaluării critice. Este vorba despre: Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său, Humanitas, 2008; Ceaușescu și Securitatea, Humanitas,1998; România sub regimul comunist, 1997; Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948–1965, 2001; Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Humanitas, 2019; În căutarea României. O aventură personală din ’65 până astăzi, Humanitas, 2022”.

Un alt titlu care poate fi adăugat la această listă este Istoria României de Șerban Papacostea, Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Pompiliu Teodor.

În timpul dictaturii comuniste, Dennis Deletant a fost persona non grata în România, iar în 31 decembrie 1989, când revoluția nu se încheiase încă, a intrat în țară pe la Giurgiu, fiind singurul vorbitor de română din echipa de jurnaliști a BBC care a sosit prin Bulgaria, și a făcut joncțiunea cu o altă echipă a BBC, aflată deja la București. Atunci, a povestit el în cărți și interviuri, a avut, „cele 15 minute de faimă” (expresie a lui Andy Warhol), căci figura sa și catedra de Studii românești de la Universitatea din Londra (School of Slavonic and East European Studies), pe care o reprezenta în calitate de profesor, au fost cunoscute de marele public.

Din 1990 până în 1999, a fost în conducerea Fondului de Know-How pentru Europa Centrală și de Est al guvernului britanic, implicându-se în activitatea organizației în România și în Republica Moldova, iar în 1995 a primit Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic pentru serviciile aduse în cadrul acestei instituții. În anul 2000, președintele Emil Constantinescu i-a acordat Ordinul „Pentru merit” în rang de Comandor, iar în 2016 a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în rang de Ofițer pentru contribuția sa la promovarea istoriei și limbii române.

Mai multe texte
Citește și