Revista Tomis

Teatrul de Stat Constanța – invitat la șase festivaluri în mai și iunie

După ce a încheiat stagiunea 2023 – 2024 cu o avanpremieră, „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, în regia Dianei Mititelu, echipa Teatrului de Stat Constanța se pregătește să plece la festivaluri.

Prima deplasare a teatrului este la Baia Mare, unde, în 15 mai, în cadrul Festivalului „Aproape”, este programat spectacolul Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia regia Elena Morar și Gabriel Sandu.

Același spectacol va putea fi văzut la Suceava, în 17 mai, în cadrul Festivalului „Zilele Teatrului Matei Vișniec”.

Doar peste trei zile, în  20 mai, spectacolul A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Andrei Șerban va avea o reprezentație la Târgu Jiu, la Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu”.

Și tot o reprezentație a spectacolului A douăsprezecea noapte va fi prezentată în 22 mai, la prestigiosul Festival Internațional Shakespeare din Craiova, unde teatrul constănțean este invitat pentru prima dată.

La începutul lunii iunie urmează deplasarea cu spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, regia Diana Mititelu, la Festivalul Internațional de Teatru Scurt Oradea.

Iar în ultima zi a lunii iunie, dar și a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se joacă Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia regia Elena Morar și Gabi Sandu, aproape la concurență cu celebrul Faust al lui Purcărete.

Între timp, va fi renovată Sala Studio, singurul spațiu de joc al teatrului, de când clădirea din bulevardul Ferdinand a intrat într-un proces de reabilitare termică și electrică, pe fonduri europene. Renovarea este absolut necesară, atât pentru îmbunătățirea condițiilor pentru personalul artistic și tehnic, cât și pentru a ameliora aspectul fațadei și al foaierului.

Întrucât spațiul este privat, închiriat de instituție, iar legea nu permite utilizarea fondurilor publice pentru lucrări de investiții în bunuri imobiliare ce nu fac parte din domeniul public, au fost găsiți parteneri privați pentru renovare – Studioul de Arhitectură Stebingăr, care a realizat pro bono proiectul de renovare, și Banca Comercială Română, care a oferit o sponsorizare consistentă pentru plata lucrărilor.

Mai multe texte
Citește și