Revista Tomis

Încă o recunoaștere națională a ascensiunii Teatrului de Stat Constanța: Erwin Șimșensohn, premiat pentru programul managerial

Facebook
Twitter
WhatsApp

Constănțenii au fost anul acesta mai interesați să urmărească Gala Premiilor Radio România Cultural, unul dintre cei nominalizați la categoria TEATRU fiind regizorul Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța (TSC). Nominalizarea sa a vizat „proiectul managerial de la Teatrul de Stat Constanța, care a revitalizat trupa și viața culturală a orașului”, iar Erwin Șimșensohn a câștigat acest premiu. Contracandidații săi au fost regizorii Leta Popescu și Andrei Măjeri.

„La Constanța nu aș fi putut face nimic fără o echipă. Am o echipă extraordinară și vreau să mulțumesc echipei mele – echipa de actori, echipa artistică, echipa tehnică, echipa administrativă […] Cu această echipă de forță facem lucrurile împreună. Împreună am aprins dragostea pentru teatru, am construit o stagiune estivală națională, am reușit să diversificăm repertoriul, am atras noi categorii de public, am accesibilizat spectacolele pentru diverse categorii de handicap. Acest concept al accesibilizării îl consider extrem de prioritar. Mi se pare foarte important ca teatrul și, de fapt, toate formele de cultură, să fie accesibile tuturor membrilor societății, și celor cu handicapuri severe. Trebuie să facem tot posibilul ca tot ce facem noi, în instituțiile publice, mai ales, să fie accesibil tuturor categoriilor de spectatori”, a spus Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, pe scena Teatrului Odeon din capitală, enumerând apoi câteva dintre componentele proiectului său managerial: „Am atras la Constanța regizori relevanți din toate generațiile, am încurajat debutul în mai multe domenii conexe teatrului, tabere de creație scenografică, de dramaturgie, festivaluri de film, seri de poezie. Sprijinim mediul independent de câte ori avem posibilitatea să o facem, aducem spectatori din București, practic diversificăm oferta turistică a orașului prin cultură”.

În final, directorul TSC a mulțumit pentru sprijin autorităților, presei, partenerilor instituționali și sponsorilor.

În ultimii ani, evoluția Teatrului de Stat Constanța din perspectivă valorică este evidentă, chiar și dacă ne raportăm doar la cele mai importante premii din domeniul teatral, cele acordate de Uniunea Teatrală din România (UNITER). Anul 2021 a adus teatrului două nominalizări la premiile UNITER, primele nominalizări pentru teatrul constănțean după 24 de ani. Una dintre nominalizări s-a concretizat în Premiul UNITER pentru debut, acordat regizoarei Diana Mititelu pentru spectacolul „Jocuri în curtea din spate”. În anul 2022, Teatrul de Stat Constanţa a obţinut premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV/teleplay, acordat pentru „Ziua Z” regia Bobi Pricop, iar regizoarea Irisz Kovacs a fost nominalizată la Premiul pentru Debut, pentru spectacolul TSC „8 TAȚI”. În anul 2023 Teatrul de Stat Constanța a primit cel mai important premiu UNITER, Premiul pentru cel mai bun spectacol – „Seaside Stories” regia Radu Afrim, iar Premiul pentru Debut a fost acordat scenografului acestui spectacol, Theodor Niculae. De asemenea, doi dintre actorii teatrului au fost nominalizați la premiile pentru cel mai bun actor / actriță în rol secundar.

Anul acesta, spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” regia Elena Morar și Gabriel Sandu a adus alte două nominalizări UNITER: actriței Ramona Niculae pentru Debut, iar lui Ștefan Mihai, pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment care a ajuns la ediția a XXIII-a și care este, potrivit organizatorilor, singurul eveniment ce premiază toate domeniile culturii din România, a avut loc luni, 22 aprilie 2024, prezentatori fiind actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu.  Pentru fiecare categorie a existat câte un juriu de nominalizări, iar juriul final al Galei a fost alcătuit din Bogdan Ghiu – publicist, Luminiţa Corneanu – critic literar, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir – redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor şef Radio România Cultural.

Premiul pentru întreaga activitate a fost decernat actorului Virgil Ogășanu, Premiul de excelență i-a revenit scriitoarei Gabriela Adameșteanu, iar premiul Lux Mundi, pianistei Sînziana Mircea.

La categoria EDUCAȚIE a fost premiată Compania ASCENDIA, pentru realizarea și dezvoltarea platformei LIVRESQ – locul în care profesorii și elevii găsesc lecții interactive, manuale școlare și cursuri e-learning realizate de către contributori.

Câștigătoare la categoria PROZĂ este Simona Antonescu, pentru volumul „Chiajna din Casa Mușatinilor”, Editura Polirom, 2023.

La categoria FILM, premiul a fost acordat producției „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu Jude.

La categoria ȘTIINȚĂ a fost premiată Asociația Blondie, care a organizat 200 de zboruri de tip ambulanță aeriană pentru 600 de copii care nu puteau fi tratați în România.

Câștigător la categoria POEZIE este Radu Vancu, pentru volumul „Kaddish”, Casa de Editură Max Blecher, 2023.

La categoria ARTE VIZUALE premiul a fost acordat unui  concept expozițional dezvoltat de Sorina Jecza (Fundația Triade) și Attila Kim: “după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” (4 mai – 30 noiembrie, Cazarma U, Timișoara).

Grupul Trei parale a câștigat premiul categoriei MUZICĂ, pentru dublul L.P „România. 100 de minute”, o remarcabilă incursiune sonor – arheologică în muzica autohtonă de la jumătatea secolului al XIX-lea.

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: