Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Arta este pace – mesajul laureatului Nobel Jon Fosse de Ziua Mondială a Teatrului

De 62 de ani, ziua de 27 Martie, Ziua Mondială a Teatrului, este sărbătorită printr-un mesaj transmis de o personalitate recunoscută a teatrului. Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI), iar primul mesaj a fost scris şi citit în anul 1962 de renumitul dramaturg Jean Cocteau. În anul 1976 cel invitat să transmită mesajul a fost Eugen Ionescu.

Autorul din acest an al Mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului este Jon Fosse, scriitor şi dramaturg norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023.

Textul său, care constituie, în esență, un manifest împotriva războiului, se bazează pe faptul paradoxal că ființele umane sunt fundamental asemănătoare și, în același timp, total diferite, unice.

„Arta spulberă graniţele dintre limbi, regiuni geografice, ţări. Ea concentrează nu doar calităţile individuale ale fiecăruia, ci şi, în alt sens, caracteristicile individuale ale fiecărui grup de oameni, de pildă ale fiecărei naţiuni.

Şi face asta nu nivelând diferenţele şi reducându-le la un numitor comun, ci, dimpotrivă, arătându-ne ceea ce este diferit de noi, ceea ce e străin sau altfel. Orice artă bună conţine exact asta: ceva străin, ceva ce nu putem înţelege pe de-a-ntregul, dar pe care totuşi, într-un fel, îl înţelegem. Conţine un mister, ca să zic aşa. Ceva ce ne fascinează şi ne împinge dincolo de propriile noastre limite – şi, făcând asta, creează transcendenţa pe care orice artă o conţine şi către care, totodată, ne conduce.

Nu cunosc un mod mai bun de a aduce laolaltă contrariile. Este exact inversul a ceea ce fac conflictele violente pe care le vedem prea adesea în lume şi care stimulează tentaţia distructivă de a anihila orice este străin, orice este unic şi diferit, folosind deseori cele mai monstruoase invenţii pe care ni le-a pus la dispoziţie tehnologia. […]

Războiul şi arta sunt opuse, pur şi simplu, la fel cum sunt opuse războiul şi pacea. Arta este pace.”

Puteți citi mesajul integral, tradus în limba română de Alice Georgescu, pe site-ul Uniunii Teatrale din România (UNITER), AICI.

CITEȘTE ȘI

Caravana Festivalului Internațional „Shakespeare” ajunge la Constanța 

Unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru, Festivalul Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sărbătorește anul acesta 30 de ani de la prima ediție și, pentru a marca această aniversare într-un fel care să amintească de începuturile teatrului și de marele dramaturg englez, o caravană a pornit prin România, oferind reprezentații în aer liber, gratuite,

Citește mai mult »

Ziua Mondială a Artei cu Workshop de tehnici mixte la muzeul din Constanța

Sub motto-ul „Nu așteptați inspirația. Vine în timpul lucrului.” (Henri Matisse), Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei găzduind, în datele de  13 și 14 aprilie un workshop de tehnici mixte, susținut de Laura Sînziana Cuciuc Romanescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Participă la acest workshop cadre didactice, studenți și masteranzi

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: