Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Tot ce ai văzut se va împlini” la Muzeul de artă Constanța

Așa cum și-a obișnuit în ultima vreme publicul, Muzeul de Artă Constanța aduce pe simeze creația încă unuia dintre cei mai apreciați artiști contemporani din România. Expoziția cu titlul „Tot ce ai văzut se va împlini” semnată de Andrei Gamarț, organizată în parteneriat cu Mobius Gallery, este o retrospectivă, cuprinzând lucrări din diferite perioade de creație ale artistului, unele din colecții private, mare parte dintre ele realizate între 2017 și 2024. 

Vernisajul este programat vineri, 15 martie, la ora 14:00, iar expoziția rămâne în muzeu până în 12 mai. 

Născut în 1980, în Republica Moldova, Andrei Gamarț a absolvit în 2004 Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. A avut expoziții personale și de grup în București, Chișinău și la nivel internațional. Trăiește și lucrează în București, fiind, de asemenea, scriitor și poet. În ultimii ani, artistul s-a concentrat pe explorarea relației dintre materie, lumină și memorie. Lucrările sale dezvăluie fragmente dintr-o lume atemporală și spațială, care induc privitorului un sentiment bizar de familiaritate, greu de definit. 

Expoziția este itinerantă, Constanța fiind al doilea oraș, după Brașov, în care ea poposește. 

Urmând aceeași formulă curatorială inaugurată în Brașov, expoziția de la Constanța va include, în plus, lucrări pe pânză și o instalație audio, expuse pentru prima dată, care explorează imaginea mării ca una dintre acele proto-imagini perfecte ce există într-un univers unde realitatea și visul se contopesc, iar amintirile se împletesc cu imaginația.

Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării, este curgere și împlinire reînnoită, unde vizibilul și invizibilul se succed într-o perpetuă interogare asupra obiectului. Imaginea unui lucru este o neîntreruptă pâlpâire de înfățișări și reflexii, umbre ale gândului ce iau în stăpânire primul obstacol ce le iese în cale, un câmp material al însușirilor disputat între vedere și viziune.

Fața ei luminoasă și familiară își are originea într-o lume a umbrelor și a oglinzilor, a planurilor ascunse vederii. Chiar și în lipsa obiectului, imaginea lui ni se arată la fel de vie, căci vederea nu e despre lucruri, e despre felul în care ele trec sau rezistă” – sunt cuvintele lui Andrei Gamarț despre arta sa.

CITEȘTE ȘI

Caravana Festivalului Internațional „Shakespeare” ajunge la Constanța 

Unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru, Festivalul Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sărbătorește anul acesta 30 de ani de la prima ediție și, pentru a marca această aniversare într-un fel care să amintească de începuturile teatrului și de marele dramaturg englez, o caravană a pornit prin România, oferind reprezentații în aer liber, gratuite,

Citește mai mult »

Ziua Mondială a Artei cu Workshop de tehnici mixte la muzeul din Constanța

Sub motto-ul „Nu așteptați inspirația. Vine în timpul lucrului.” (Henri Matisse), Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei găzduind, în datele de  13 și 14 aprilie un workshop de tehnici mixte, susținut de Laura Sînziana Cuciuc Romanescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Participă la acest workshop cadre didactice, studenți și masteranzi

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: