Revista Tomis

Capodopere din „Muzeul secret” de la Topalu pot fi văzute în capitală până la sfârșitul lunii mai

Importanța culturală a județului Constanța, tot mai vizibilă în ultima perioadă, este subliniată elocvent de expoziția „Muzeul secret”, deschisă de Art Safari în 8 martie la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Expoziția aduce în fața publicului din capitală 91 de capodopere, picturi și lucrări de grafică, semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții, punând în valoare una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, din singurul muzeu rural din România, Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.

„Proiectul „Muzeul Secret” s-a născut din dorința de a face cât mai vizibilă această comoară pe care noi, dobrogenii, o deținem grație generozității doctorului Vintilă și pe care ne dorim să o descopere și cei care nu au ajuns încă în comuna Topalu și la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. După numărul mare de vizitatori pe care l-a primit expoziția din București, încă din prima zi, cred că acest deziderat este posibil și aș dori să mulțumesc Consiliului Județean Constanța, în principal președintelui Mihai Lupu, Primăriei Comunei Topalu, Art Safari și tuturor colegilor mei care au dat o mână de ajutor la acest frumos proiect expozițional”, a declarat curatorul expoziției Lelia Rus-Pîrvan.

Art Safari a deschis șase expoziții, care prezintă opere de mare valoare ale artei românești: „Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu; „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelica Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziție realizată cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României; „Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român, cu un design de Diana Nicolaie ; „Atelierele Pangratti”, curator: Simona Vilău; „Grădinile palatului” – prima expoziție temporară a sezonului; „Alma Redlinger. Centenar”, expoziție organizată de Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, curator & design: Ștefan Simion și Irina Melița. 

Muzeul de Artă Constanța are o contribuție și la expoziția „Eustațiu Stoenescu. Potretistul aristocrației”, participând cu două lucrări, un autoportret în ulei pe lemn și un peisaj din Paris – tehnică mixtă. 

Mai multe texte
Citește și