Revista Tomis

Expoziție de grafică la muzeul din Topalu

Lucrările de grafică din colecția Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu vor fi scoase din depozit și expuse începând cu data de 23 februarie până la sfârșitul lunii mai. Este vorba despre lucrări de o excepțională frumusețe, semnate de mari pictori români – Tonitza, Dărăscu, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Jean Steriadi, Corneliu Baba și alții –, lucrări care, conform normelor de conservare, nu pot fi expuse permanent deoarece se pot deteriora.

Nouăzeci și una dintre lucrările muzeului – majoritatea picturi – se vor afla, în perioada 8 martie – 26 mai, la București, în cadrul expoziției „Muzeul secret” organizată de Art Safari la Palatul Dacia-România (sau palatul Pinacotecii orașului București), așa încât expunerea lucrărilor de grafică interbelică vine ca o compensație pentru vizitatorii singurului muzeu rural din România.

Înaintea deschiderii expoziției de grafică, în perioada 14 – 22 februarie 2024, muzeul va fi închis pentru rearanjarea lucrărilor în lipsa celor care vor fi trimise în capitală.

Reamintim că muzeul de la Topalu cuprinde impresionanta colecție de artă – 228 de opere – donată în anul 1960 localității de medicul Gheorghe Vintilă (1898-1978), un apropiat al „Grupului celor 4” – Oscar Han, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza – una dintre cele mai importante grupări artistice românești.

Până în februarie 2022, colecția, cu o valoare estimată la câteva milioane de euro, a fost obiectul unui lung și costisitor proces, intentat de un presupus moștenitor al doctorului, pentru anularea donației. Muzeul de Artă Constanța a câștigat, în cele din urmă, acest proces, iar colecția a rămas, așa cum și-a dorit doctorul Vintilă, o comoară a satului de pe malul stâng al brațului Ostrov al Dunării, aflat la 80 de kilometri de Constanța. Din păcate, această comoară de artă plastică este prea puțin cunoscută, dar există toate premizele ca expoziția de la București să stârnească interesul publicului larg pentru ea.

Mai multe texte
Citește și