Revista Tomis

O clasă a Colegiului National „Mihai Eminescu” din Constanța a câștigat Marele Premiu la DELF Junior 2023

Cu ocazia celei de-a treizecea aniversări a lansării examenelor DELF și DALF în România (DELF însemnând Diplomă de Studiu al limbii franceze, iar DALF – Diplomă de studiu aprofundat al limbii franceze), Institutul Francez din România și Alianțele Franceze din țară au invitat profesorii care predau această limbă să participe cu clasele lor la un concurs intitulat DELF Junior. 

Profesorii și-au înscris clasele în luna noiembrie 2023, prin trimiterea câte unui filmuleț realizat de elevi, pe care l-au și distribuit pe rețelele sociale, cu hashtag-ul #delf30ansroumanie. 

Juriul, format din președintele comisiei naționale a concursurilor DELF și DALF în România, o directoare de Alianță Franceză, specialiști în comunicare, profesori, specialiști în media digitale și un licean din clasă terminală, a evaluat cele 125 de filmulețe trimise și a selectat 30 dintre ele, care au ajuns în finală. Juriul final a decis, în 31 ianuarie, cele trei filme câștigătoare: 

Marele Premiu a fost câștigat de clasa a IX-a B de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, Premiul Juriului a mers la clasa a V-a A de la Liceul Teoretic Ion Ghica din Răcari, județul Dâmbovița, iar Premiul Special al celei de-a treizecea aniversări DELF-DALF a fost acordat clasei a IX-a E de la Colegiul Național „Școala Centrală” din București. O mențiune specială a fost acordată clasei a XII-a F de la Liceul „Iulia Hașdeu” din București

Filmulețul celor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, intitulat Ioana, o să iei examenul DELF! poate fi văzut AICI. În film au interpretat roluri elevii Vlad Popa, Dario Neacșu, Daria Apostol, Alexandru Cîrtog, Alexandru Cojocariu, Andreea Corbu, David Garagancea, Teodora Ion, Ana Munteanu, Alexandru Nistor, Olivia Samoilă, Carla Sbarcea, Raisa Țopai, Tudor Vintilă și Adrian Voiculescu. O apariție specială, realizată online, este a fostului elev al colegiului constănțean, Răzvan Reitu, acum student la Paris, la Sorbona. A filmat Tudor Vintilă, iar montajul a fost realizat de David Garagancea, Raisa Țopai, Carla Sbarcea și Tudor Vintilă. Alice Ion este profesoara care i-a înscris în concurs și i-a coordonat pe elevi.

Mai multe texte
Citește și