Revista Tomis

O tragicomedie englezească și un spectacol despre adolescență – în weekend, la Teatrul de Stat Constanța

Memoria apei de Shelagh Stephenson, în regia artistică, traducerea și adaptarea lui Vladimir Anton, este spectacolul pe care Teatrul de Stat Constanța l-a programat sâmbătă, 3 februarie, de la ora 19:00.

Trei surori, interpretate de actrițele Dana Dumitrescu, Alina Manțu și Ecaterina Lupu, se regăsesc, după mulți ani în care, plecate în viață pe drumuri diferite, nu s-au întâlnit, iar prilejul este unul funebru: înmormântarea mamei lor. Toate trei se află în momente de cotitură, sunt puse în fața unor decizii importante, iar răscolirea amintirilor de familie, pe care fiecare dintre ele le rememorează în alt fel, contribuie la luarea acestor decizii.

Așa cum se întâmplă de multe ori la înmormântări, abundă momentele vesele, alimentate fiind de alcool și marijuana. Personajele masculine care susțin cele trei cupluri sunt soțul surorii mai mari – interpretat de Liviu Manolache, amantul căsătorit al surorii mijlocii – interpretat de Andu Axente, și iubitul vremelnic al surorii mai mici – pe nume Xavier sau Pepe, nu se știe prea bine, care nu apare pe scenă și dispare din viața ei ca o iluzie.

Scenografia este semnată de Maria Miu, asistată de Diana Sav, iar lighting design-ul îi aparține lui Lucian Moga.

Cel de-al doilea spectacol al weekend-ului este 8 tați de Tina Muller, în regia lui Irisz Kovacs și scenografia lui Theodor Niculae, programat duminică, 4 februarie, la ora 19:00. 

O mamă confuză, o soră vitregă greu de suportat, un tată srilankez, bunicul, bunica, o gașcă de prieteni agresivi, o familie perfectă, dar falsă, de peste ocean și fantoma legendarului muzician Johnny Cash – acestea sunt personajele printre care crește Nico, iar adolescența ei este marcată de lipsa tatălui natural. Pe care îl caută mereu, dar la ușa căruia nu îndrăznește să bată.

Ecaterina Lupu este Nico, iar Cristiana Luca, Theodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioane sunt actorii care trec cu ușurință și talent de la un personaj la altul și care o conduc mereu pe Nico în fața ușii la care nu se știe dacă, până la urmă, o să bată.

Spectacolele Teatrului de Stat Constanța se joacă la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, iar biletele pot fi cumpărate de la agenția de bilete a TSC din Bulevardul Tomis nr. 97 și, online, AICI.

Mai multe texte
Citește și