Revista Tomis

Artistul Vasile Filip povestește în imagini despre „Un an la Tomis”

Mâine, vineri, 2 februarie, de la ora 17:30, artistul Vasile Filip va fi cel mai important membru al echipei revistei de cultură Tomis și va povesti în imagini despre „Un an la Tomis”, acesta fiind titlul expoziției ce va fi vernisată la Art Gallery din Tomis Mall și titlul Ediției speciale a revistei, care va fi lansată în cadrul aceluiași eveniment.

Născut în 1971, Vasile Filip a studiat la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, este specializat în sculptură, dar creează cu același talent lucrări de grafică și pictură.

Toate cele 14 numere ale noii ediții ale revistei Tomis, care au apărut până acum, au fost ilustrate de el, iar acum, prin albumul de artădedicat ilustrațiilor, îi sunt evidențiate și recunoscute talentul, inspirația, creativitatea și munca extraordinară puse în slujba reînvierii unui simbol al Constanței.

„Ne-am propus ca Tomis să fie o revistă frumoasă. Am vrut ca Tomis să fie un obiect estetic pe care cititorul să-și dorească să-l colecționeze și să-l răsfoiască nu doar în căutarea textului, ci și a imaginii.

Dar, pentru un astfel de ideal, aveam nevoie de un artist potrivit. Cum ar fi trebuit să fie acesta? Talentat, evident, dar, în egală măsură, devotat, implicat, dedicat până la manie, consumat de misiunea de a așeza pe osatura cuvintelor carnea unor imagini sincrone cu textul.

Artistul este Vasile Filip.

Pentru unii dintre cititori, el nu are nevoie de nici o prezentare. Pentru cei care nu-l știu, albumul acesta, ce marchează și rezumă un an de existență înnoită a revistei Tomis, este cea mai bună modalitate de a-l cunoaște. Creativitatea și acribia lui, devotamentul deplin și nevoia lui de simetrie se văd în grafica revistei, dar și în detaliile și potrivirile greu sesizabile care generează, laolaltă, plăcerea estetică.

Este un privilegiu pentru redacția Tomis să-l aibă pe artistul Vasile Filip în rândurile ei, dar privilegiul este mai ales al comunității”, spune Bogdan Papacostea, curatorul expoziției, care este, totodată, redactor-șef al Revistei de cultură Tomis.

Dublul eveniment de mâine, organizat de Revista Tomis și Fundația Pontica, este una dintre rarele ocazii în care îl veți vedea pe Vasile Filip în prim plan, vocația lui, atipică pentru un artist, fiind anonimatul.

Mai multe texte
Citește și