Revista Tomis

„Muzeul secret” de la Topalu se mută în capitală pentru trei luni

Timp de aproape trei luni, între 8 martie și 26 mai 2024, mare parte din Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” de la Topalu se va muta în capitală, în expoziția „Muzeul secret” organizată de Art Safari la Palatul Dacia-România (sau palatul Pinacotecii orașului București), situat în centrul istoric, pe strada Lipscani nr. 18-20.

Curatorul expoziției este artista Lelia Rus-Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, instituție ce are în administrare singurul muzeu rural din țară.

Muzeul, în care se află o colecție uimitoare de artă românească interbelică, ce cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță, Oscar Han, a fost amenajat în casa părintească a medicului Gheorghe Vintilă (1898-1978), colecționar pasionat. El l-a cunoscut pe sculptorul Oscar Han, care i-a devenit prieten și l-a sfătuit în privința achizițiilor de opere de artă. Prin el, colecționarul s-a apropiat de artiștii Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza, ce formau, alături de Oscar Han, „Grupul celor 4” – una dintre cele mai importante grupări artistice românești.

Medicul a donat în anul 1960, comunei Topalu, casa părintească, împreună cu toate lucrările colecționate de-a lungul vieții – 228 de opere, pentru a înființa un muzeu public, închinat memoriei părinților săi.

Până în februarie 2022, colecția, cu o valoare estimată la câteva milioane de euro, a fost obiectul unui lung și costisitor proces, intentat de un presupus moștenitor al doctorului, pentru anularea donației. Muzeul de Artă Constanța a câștigat, în cele din urmă, acest proces, iar colecția a rămas, așa cum și-a dorit doctorul Vintilă, o comoară a satului de pe malul stâng al brațului Ostrov al Dunării, aflat la 80 de kilometri de Constanța. Din păcate, această comoară de artă plastică este prea puțin cunoscută, dar există toate premizele ca expoziția de la București să stârnească interesul publicului larg pentru ea.

În „Muzeul secret” vor fi expuse 91 de picturi și lucrări de grafică, acestea din urmă neputând fi văzute în mod obișnuit în Muzeul de la Topalu, din motive ce țin de conservare – expunerea de lungă durată le poate deteriora. 

Art Safari, autointitulat muzeul expozițiilor temporare, s-a făcut cunoscut prin numeroase colaborări naționale și internaționale cu muzee de prestigiu, precum National Portrait Gallery și Victoria and Albert Museum din Londra, și colecționari privați, având obiectivul declarat de a aduce arta mai aproape de public și de a facilita accesul tinerilor la cultură.

Mai multe texte
Citește și