Revista Tomis

Ziua Culturii Naționale – expoziție, dezbateri, workshop la Muzeul de Artă Constanța

În perioada 13–15 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin mai multe evenimente, destinate unui public țintă divers. Sunt organizate vernisarea unei expoziții de artă contemporană, dezbateri privind evoluția artei, în cadrul unui workshop la care vor participa reprezentanți ai comunității artistice și culturale locale, un atelier de creație artistică destinat școlarilor din ciclul primar și un atelier cultural-educațional, pentru conștientizarea potențialului cultural al spațiului constănțean, realizat în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României.

Mâine, sâmbătă, 13 ianuarie 2024, la ora 12.00, la muzeu, începe evenimentul „Mowgli în orașul Octogonului Confesional”, la care vor participa 86 de tineri și 20 de adulți din București și Constanța, membri ai Organizației Naționale Cercetașii României. Scopul activității este descoperirea însemnătății „Octogonului Confesional” – alcătuit din Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica greacă „Metamorphosis”, Biserica bulgară „Sfântul Nicolae vechi”, Biserica armeană „Sfânta Maria”, Biserica Romano-Catolică, Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar, Moscheea „Carol I” – ansamblu unic în România, aflat în zona peninsulară a Constanţei, denumit astfel în urma unei campanii de presă a publicației constănțene Info Su-Est.

Duminică, 14 ianuarie, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, are loc vernisajul expoziției „STRADA”, semnată de Iulia Mihalcea și workshop-ul ,,De la Romantism la Postmodernism”, la care sunt invitați artiștii plastici Marieta Besu, Mirela Dimcea, Sever Iustian, Ignat Ștefanov și Ion Tițoiu, actrița Dana Trifan Enache, scriitorul Liviu Lungu, coregrafa Stela Cocârlea, baritonul Iulian Bratu și compozitorul Adrian Mihai.

Proiectul expozițional ,,STRADA” și-a început periplul în martie 2023, la Paris, a bucurat publicul iubitor de artă la Muzeul de Artă Tulcea și la Palatele Brâncovenești, iar din luna mai 2024 se va întoarce la Paris. Propune o serie de ipostaze stradale, oameni, ferestre, bănci, baruri, carusele văzute din interior sau din exterior, care constituie pretexte pentru a crea compoziții într-un spațiu plastic. Elementul vizual este prezent prin utilizarea tehnicilor plastice mixte  și este însoțit de sunet și imagine video. Muzica a fost compusă de trompetistul Sebastian Burneci și de Simona Strungaru – dirijoarea Big Band-ului Radio România, imaginile au fost realizate de Cătălin Lăzăroiu, iar coloana sonoră îi aparține lui Mihai  Girip. Proiectul expozițional este curatoriat de criticul de artă Pavel Șușară.

Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va încheia luni, 15 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Constanța, unde va avea loc atelierul de creație artistică ,,Joc. Poezie. Sunet. Culoare”, la care vor participa elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială nr. 30 ,,Gheorghe Țițeica” din Constanța, coordonați de învățătoarea Mădălina Calil, Smaranda Tulea – conservator la Muzeul de Artă Constanța și Miana Ene – voluntar. Școlarii vor utiliza sunetul și culoarea pentru a realiza compoziții plastice complexe, pornind de la poezii din creația poetului național Mihai Eminescu.  

În data de 15 ianuarie 2024, chiar dacă este luni, în mod obișnuit zi de pauză în activitatea celor două muzee, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” vor fi deschise, iar intrarea va fi liberă.

Mai multe texte
Citește și