Revista Tomis

„Piele pe piele” – zece picturi de mari dimensiuni, semnate Alexandru Rădvan, la Muzeul de Artă Constanța

Alexandru Rădvan: „Parfumul pielii tale, căldura pielii mele. Cuvintele din discuțiile mărunte, lungile momente de liniște. Degetele mele în părul tău, ochii întredeschiși și două picături de transpirație. Toate sunt monumentale și de neuitat.”  

Mâine, miercuri, 10 ianuarie, la ora 16, la Muzeul de Artă Constanța are loc vernisajul expoziției personale „Piele pe piele” semnată de Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte București, cu doctorat în „Știința imaginii” la Universitatea București.

Artistul, născut în 1977, are un impresionant palmares expozițional, în țară și în străinătate, iar lucrări ale sale se află în importante colecții publice și private din România, Germania, Belgia, Austria, Israel, Franța, Italia, Grecia și SUA.

Din 2005, Alexandru Rădvan este reprezentat de Anaid Art Gallery București/Berlin/Baden-Baden, care susține și expoziția de la Constanța.  Este prima manifestare artistică din cadrul anului aniversar „20 de ani de Anaid Art Gallery 2004 – 2024”, iar curator este Mark Gisbourne, istoric de artă cu renume internațional.

„Piele pe piele” este o expoziție special concepută pentru spațiul Muzeului de Artă din Constanța și este compusă din zece picturi de mari dimensiuni, realizate în anul 2023, și o serie de desene ce prefigurează dezvoltările picturale. Patru din cele zece tablouri au câte trei metri lungime.  

„Gândită pe binomul „nud/nuditate” și „gol/goliciune”, expoziția continuă preocupările din ultimii ani, privind corpul, dorințele și intimitatea momentelor pasional-reflexive. De data aceasta, artistul Alexandru Rădvan, se îndepărtează de narativul mitologic și se înscrie într-o zonă de reprezentare a unui narativ personal, un fel de jurnal intim, în care privitorul devine un voyeur auto-conținut în contextul pictural. Scenele reprezentate par a spune povestea întrepătrunderii eterne a două ființe aflate în stare de visare sau semi-trezie. „Piele pe piele este o expoziție despre vizualizarea atingerilor, tactilității, reveriei și lenevirii” – fragment din descrierea expoziției de către organizatori.  

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11 ianuarie – 28 februarie 2024, de miercuri până duminica între 09:00 – 17:00.

Mai multe texte
Citește și