Revista Tomis

„Realism și alegorie în creația artistică” – un nou volum la magazinul Muzeului de Artă Constanța

De la 1 ianuarie 2024, un nou volum, cu titlul „Realism și alegorie în creația artistică”, va putea fi achiziționat de la magazinul Muzeului de Artă Constanța.

Este volumul colectiv al unei manifestări științifice organizate anul acesta la Muzeul de Artă și dedicate sculptorului Ion Jalea, de la a cărui moarte s-au împlinit 40 de ani în data de 7 noiembrie 2023.

Sesiunea Internațională de Comunicări Cultural-Științifice intitulată „Realism și alegorie în creația artistică”, organizată în mai 2023, s-a adresat mediului universitar și muzeal de profil, din țară și din străinătate și a reprezentat, potrivit organizatorilor, un prilej pentru promovarea și diseminarea unor abordări diverse ale activităților de cercetare în domeniul artelor vizuale și o oportunitate pentru realizarea schimbului de bune practici între mediul academic și cel muzeal.

Volumul cuprinde lucrări semnate de reprezentanți ai mediului academic și muzeal din București, Iași, Chișinău, Câmpulung, Tulcea și Constanța, dintre care menționăm: Elena Dumitrescu, Școala de sculptură de la București între studiu și creație artistică – primii zori; Silvia Stoica, Repere realiste în pictura lui Cezar Atodiresei; Horațiu Costin  și Camelia Costin, Orfeu şi Euridice Alegoria Poeziei, Gustav Klimt; Georgeta Iuliana Pană Gheorghe, Opera de artă și fotografia în contextul tehnologiei informaționale contemporane; Maria Silvia Bilașevschi, Cimitirul Eternitatea – o arhivă estetică culturală; Valentina Druțu, Istorii şi alegorii. Șapte artiste importante ale lumii în contextul epocilor şi tendinţelor artistice ale secolului al XX-lea;  Nicoleta Dabija, Muzeul Poezie(i) din Iași. Natura ludică a poeziei  în viziunea artistică a lui Ion Barbu; Delia Roxana Cornea, Povestea statuilor regale de la Constanța; Gabriela Radu, Lucrările artistului Ion Jalea în colecția de sculptură a Muzeului de Artă Tulcea; Realism și alegorie în creația sculptorului Ion Jalea. Patrimoniul Muzeului „Ion Jalea” din Constanța, lucrare semnată de Cristina Gelan și Muzeul „Ion Jalea” – un muzeu de sculptură la malul mării, lucrare semnată de Lelia Rus Pîrvan.

Mai multe texte
Citește și