Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Epistole către Ovidiu – lansare la Biblioteca Județeană Constanța

După recenta lansare la Târgul de carte Gaudeamus, volumul „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, apărut la Editura Eikon, va fi prezentat publicului constănțean joi, 14 decembrie, la ora 17:30, la Biblioteca Județeană „I.N.Roman”.

Editorul și ilustratorul acestei cărți inedite, Ion Codrescu, conf. univ. dr. în Istoria artei la Universitatea „Ovidius” din Constanța, îi va avea ca invitați pe scriitorii Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu, cei trei fiind și autori ai câte unui text din volum.

Lucrarea cuprinde o serie de scrisori trimise din România, Franța, Spania, Elveția, Marea Britanie, Suedia, SUA, Canada și Japonia către cel mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso. Sunt epistole care, potrivit editorilor, îi vorbesc lui Ovidiu, în limbile română, engleză și franceză, despre iubire, despărțire, înstrăinare, exil, metamorfoza spiritului uman pe pământ străin, despre relația putere – poet, scrisul ca pharmakon (leac) și despre condiția umană, aproape neschimbată din vremea poetului exilat la Tomis până în timpurile tehnologiei digitale.

Lucrările de grafică reproduse între scrisori, semnate de Ion Codrescu, creează legături directe și indirecte între temele creației lui Ovidiu și gândurile, reflecțiile și mărturisirile exprimate de autorii epistolelor.

Este subliniată implicit moștenirea culturală comună pe care o reprezintă opera poetică a lui Ovidius, cartea desenând o hartă imaginară a unui dialog ce unește câteva din marile culturi pentru care opera literară a lui Ovidius reprezintă un reper fundamental.

Însă, consideră organizatorii acestei lansări, mai mult decât orice, cartea este emblematică pentru spațiul cultural dobrogean, pentru orașul Constanța, fostul oraș Tomis care l-a găzduit pe marele poet în exilul său și care a prilejuit scrierea unor opere precum „Tristia și Pontica” (Epistulae ex Ponto).

„Această carte s-a născut în urma unor exerciții de admirație pentru marii artiști care au pictat înaintea mea, fiind inspirați de poemele lui Ovidiu. Urmându-le exemplul și păstrând proporțiile – între măreția artei lor și modesta mea strădanie de discipol – am încercat să merg pe drumul lor, pentru a găsi ceea ce au căutat și ei: pictură în poezie sau poezie în pictură”, spune editorul și ilustratorul volumului, Ion Codrescu.

Lansarea cărții se va încheia cu o degustare de vin de la Domeniile Ovidiu, însoțită de câteva platouri de sushi de la restaurantul japonez Tokyo Rikiya

CITEȘTE ȘI

„A douăsprezecea noapte” în regia lui Andrei Șerban iese la public cu cinci reprezentații la final de februarie

Spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban are prima reprezentație, o avanpremieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (TSC). Toate cele opt reprezentații programate de Teatrul de Stat Constanța în februarie și martie sunt sold out.

Echipa de creație a spectacolului este alcătuită din Daniela Dima,

Citește mai mult »

De vorbă cu artistul Alexandru Rădvan

Muzeul de Artă Constanța organizează duminică, 25 Februarie, de la ora 14:00, o întâlnire cu artistul Alexandru Rădvan, creatorul expoziției Piele pe piele, aflată la parterul muzeului. Expoziția, care a fost vernisată în 10 ianuarie, se prelungește și va putea fi văzută până în 10 martie. 

Alexandru Rădvan are un impresionant palmares expozițional, în țară și în străinătate,

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: