Revista Tomis

Expoziție de sculptură Vladlen Babcinețchi la Muzeul de Artă Constanța

Joi, 7 decembrie, la ora 17.00, la Muzeul de Artă Constanța, se deschide expoziția de sculptură  MONOCHROME, a artistului plastic ieșean, de origine basarabeană, Vladlen Babcinețchi.  

Evenimentul va fi prezentat de criticul de artă dr. Maria Bilașevschi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Iași, alături de Lelia Rus-Pîrvan, directoarea muzeului constănțean.

Vladen Babcinețchi este autorul ansamblului sculptural „Ovidiu“, care se află, din anul 2018, în  piața centrală a orașului Ovidiu. El a participat și la tabăra de sculptură organizată tot la Ovidiu, în 2022, realizând de asemenea o lucrare pe temă ovidiană. Din anul 2012 este doctor în inginerie industrială, publicând o monografie și numeroase articole pe tema proporțiilor corpului uman cu aplicații ale acestora în diverse domenii de activitate.

Criticul Maria Bilașevschi descrie astfel expoziția de sculptură care va putea fi văzută la Muzeul de Artă până în data de 7 ianuarie 2024:

,,Nu adesea asistăm la contopirea a două realități, sume ale mitologiilor personale, ce aduc, prin simplitatea redării un univers unitar și complex, ce sondează spațiile memoriei și ale spiritului pe verticală, orizontală și în profunzime. Formele lui Vladlen Babcinețchi, în atemporalitatea hieratică a surprinderii, pătrund în spațiul brut al existenței, modelându-l. Fiecare lucrare umple spațiul antropomorfic înscriind nu doar în prezent, ci într-un model de existență prealabil lumii cosmice în care se mișcă trupul nostru.  Îmbinările a două metafore care, departe de a fi antagonice, sunt purtătoare de valoare, sens și mesaje de sine stătătoare, constituie primul punct de sacralizare a conținutului arhetipal al formei, conținut ce vine dinspre interior către suprafață ca o sumă de monade”.

Mai multe texte
Citește și