Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Mud“ – expoziție de fotografie-portret la Muzeul de Artă Constanța

Mâine, 15 noiembrie, de la ora 16:30, la Muzeul de Artă Constanța are loc vernisajul expoziției de fotografie-portret „Mud” (Nămol).

Semnată de fotograful Alin Panaite, profesor la Școala de Fotografie Avatar Studio, expoziția cuprinde 20 de portrete, care pot fi văzute în perioada 14 noiembrie – 15 decembrie, la parterul Muzeului de Artă Constanța, în sala Nicolae Grigorescu.

Este cea de-a doua expoziție personală a lui Alin Panaite și continuă ideea primei expoziții, intitulată „Fără filtru” și organizată în 2021, tot la Muzeul de Artă Constanța.

Este, potrivit organizatorilor, o invitație adresată publicului de a pătrunde dincolo de aparențele zâmbetelor false afișate în fiecare zi, ale ipocriziei și ale bunătății mimate. Nămolul, atât de cunoscut datorită proprietăților benefice, este folosit de artist ca o metaforă pentru tot răul ce iese la suprafață din fiecare dintre noi, în anumite momente și în proporții diferite.

„Suntem cu toții ființe efemere, create din visuri și noroi. Expoziția de fotografie «Mud» prezintă o serie de portrete alb-negru, pline de trăiri, o introspecție în sinele fiecăruia. Dacă privim sincer în noi, descoperim nu doar că perfecțiunea pe care o afișăm este o farsă, dar că uneori suntem capabili de o răutate gratuită, de multe ori ascunsă în spatele unor idei sau visuri pe care noi le considerăm bune. Alții consideră că e cool să fii rău, să arunci cu noroi în toate direcțiile, mai ales când te simți invincibil din spatele tastaturii. Și atunci toată frumusețea fizică, de care avem mare grijă și pe care încercăm să o estetizăm, pălește sub stratul de noroi care iese la suprafață cu fiecare cuvânt spus cu ură“ – Alin Panaite.

Vernisajul de mâine prilejuiește un moment sincretic inedit, care va cuprinde un recital de pian susținut de artistul Paul Florescu și un moment de dans contemporan, muzică și poezie intitulat „Reflections“ – concept coregrafic de Stela Cocârlea, artist Marius Marin, împreună cu studenții Facultății de Arte – Maria Blumetti, Leticia Albu, Ioana Ștefania Trofin, Tudor Cioboteanu și Călin Bațagoi Valentin.

Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Dobrogei.

Alin Panaite a absolvit în 2004 Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius, este fotograf cu peste 17 ani experiență, lector al școlii de fotografie AVATAR din Constanța, (înființată în 2013, cu peste 400 de absolvenți, mulți dintre ei ajunși fotografi cunoscuți), realizator al emisiunii TV despre fotografie Photo Mania (difuzată, între anii 2015 – 2019, la Neptun TV, iar din 2019 până în prezent, online, pe Youtube), fondator al Asociației Photo Club Avatar.

CITEȘTE ȘI

Ziua Mondială a Artei cu Workshop de tehnici mixte la muzeul din Constanța

Sub motto-ul „Nu așteptați inspirația. Vine în timpul lucrului.” (Henri Matisse), Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei găzduind, în datele de  13 și 14 aprilie un workshop de tehnici mixte, susținut de Laura Sînziana Cuciuc Romanescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Participă la acest workshop cadre didactice, studenți și masteranzi

Citește mai mult »

It’s the culture, stupid!*

Nu vă supărați, am și eu ceva de spus, dacă tot a început încă o campanie electorală. Nu e ceva nou, scriu despre asta, într-un fel sau altul, de peste 35 de ani. M-am și speriat când am făcut scăderea pe calculator (că nu-s cu aritmetica). Probabil că anii ăștia, mulți, în care mă tot plâng public de lipsa infrastructurii

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: