Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Premiu pentru „Inoculare” – volumul de poezie al lui Claudiu Komartin

Una dintre cele șase cărți premiate de Juriul AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2022 este „Inoculare” – volumul de poezie al lui Claudiu Komartin, redactorul-șef adjunct al Revistei „Tomis”.

La secțiunea Poezie, cele două volume premiate sunt „Crivacul” de Gabriela Toma, Editura Tracus Arte și „Inoculare” de Claudiu Komartin, Editura Cartier; la secțiunea Proză – „Voci la distanță” de Gabriela Adameșteanu, Editura Polirom; la secțiunea Critică literară / Istorie literară / Teorie literară – „Bacovia și Noul Regim al literaturii” de Paul Cernat, Editura Eikon; la secțiunea Eseu / Publicistică / Memorialistică – „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund” de Bogdan Suceavă, Editura Polirom. Premiul de Debut a fost acordat pentru romanul „Instabil” de Ruxandra Burcescu, Editura Humanitas.

Juriul este format din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Muzeului Național al Literaturii Române din București, în data de 21 noiembrie 2023.

AgențiadeCarte.ro, publicație online dedicată industriei editoriale din România, propune, de 13 ani, un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, după un studiu al nominalizărilor la cele mai prestigioase premii literare echipa AgenţiadeCarte.ro a propus 85 de titluri considerate semnificative: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. A urmat votul cititorilor: „(s)top cele mai bune cărți ale anului 2022” a avut peste 27335 de vizualizări.

„Inspirați de votul popular de pe AgenţiadeCarte.ro, am ales șase titluri care sunt remarcabile și pe care juriul le consideră semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române. Așa cum am mai declarat, votul electronic, cu inerentele posibilități tehnice de a fi manipulat, nu este decident, ci doar juriul acestor premii hotărăște ce cărți să fie alese. Astfel, sunt bucuros că am premiat cărți scrise de Gabriela Adameșteanu, Ruxandra Burcescu, Gabriela Toma, Paul Cernat, Claudiu Komartin și Bogdan Suceavă, cărți care să stârnească o emulație pentru lectură și idei critice spectaculare”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, directorul AgențiadeCarte.ro.

Premiile AgențiadeCarte.ro sunt finanțate de Ministerul Culturii și sunt organizate de asociația Euro CulturArt, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, partener media fiind Radio România Cultural.

CITEȘTE ȘI

Au fost anunțate condițiile de participare la Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” 2024

Bienala Internațională de artă contemporană „Nicolae Tonitza”, ediția a V-a, se va desfășura în perioada 10 mai – 15 iunie 2024, la Bârlad, orașul natal al marelui pictor român (n. 13 aprilie 1886, Bârlad – d. 27 februarie 1940, București). Tema stabilită pentru această a cincea ediție este „Explorare”.

Organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor

Citește mai mult »

Epifanie Picasso la Malaga

În anul în care se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Picasso (n. 25 octombrie 1881 – d. 8 aprilie 1973), a fost o idee bună să călătoresc la Malaga, orașul natal al artistului. Cu acest prilej jubiliar am decis să las la o parte prejudecățile și să mă aplec mai mult asupra operei celui pe care mulți îl socotesc maestrul suprem și

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: