Orașul Constanța s-a îmbogățit cu șase picturi murale, realizate în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului de artă urbană PeWall. Tema acestei a doua ediții a fost „BIOPHILIA” – interacțiunea oamenilor cu natura.
Cele șase picturi murale pot fi văzute la următoarele adrese:
- Str. Ecaterina Varga nr. 12 – Casa Ruxandrei
- Bulevardul Tomis nr. 31 – Papa Ricardo
- Str. Nicolae Bălcescu nr. 1 – Sali’s
- Str. Pescarilor – Cămin Pescărie FN2
- Str. Nicolae Iorga nr. 28B – Parcare Spitalul Județean
- Str. Mărțișorului – Centrala Termică de lângă Liceul Teoretic „Lucian Blaga”




Artiști din România, Serbia, Italia, Republica Moldova și Ucraina au lucrat pentru a aduce arta în stradă și pentru a înfrumuseța peisajul urban. Potrivit paginii Facebook a evenimentului, aceștia sunt:
Leticia Mandragora – Picturile ei „ilustrează în mare parte personaje din lumea reală, în care ea regăsește caracteristici, trăiri și valori legate de identitate în contextul societății și al istoriei umanității”.
Bringing the Arts (BTA) – Practică pictura murală de 11 ani: „Prin lucrările sale, artistul încearcă să cultive senzații unice și să ofere interpretări ale propriei sale percepții, promovând simboluri și filosofii cu care rezonează”.
Meri the zu (Maria Zurbagiu) – „Universul creativ al Mariei e construit din cadre de basm urban, contemporan, populate de personaje excentrice și pline de umor”.
Pisica pătrată – constănțeanul Alexandru Ciubotariu – „Recunoscut pentru personajele sale cu formele atipice și note cubiste, este un artist multidisciplinar a cărui estetică distinctivă și-a găsit locul în numeroase forme de exprimare creativă”.
Predrag Radovanovic (Pedja Te8) – „Pasiunea pentru arta stradală a început din copilărie când, sub influența culturii Hip Hop din anii ’90, a descoperit fenomenul graffitti. Realizează picturi murale în stilul abstract pe care și l-a format de-a lungul deceniilor și care i-a devenit semnătură”.
Sergiy Tsymbaliuk (Normski) – „Oamenii sunt mai mereu elementul central în lucrările artistului ucrainean, datorită fascinației pe care artistul o are pentru anatomia și comportamentele acestora. Firea sa optimistă nuanțează chiar și instanțele în care temele abordate sunt legate de provocările cu care ne confruntăm, scoțând la iveală potențialul pozitiv al umanității”.
Alex Antonescu (Titus) – născut în Constanța, este ilustrator, designer grafic și absolvent al Universității Naționale de Arte din București: „Arta sa a pătruns cu succes atât pe piața locală cât și pe cea internațională prin proiecte de tiraj, artă murală și afișe, sau ilustrații pentru clienți precum Guvernul Quebec Canada, New York Times și Pedestrian Space”.
Robert OBERT – „OBERT creează narative diverse în arta sa, cu note distopice și personaje profetice care par că descind dintr-un univers paralel pentru a întruchipa metafore și simboluri menite să invite publicul la introspecție, (auto)cunoaștere și ieșire din zona de confort”.
Wanda Hutira – „În 2017, Wanda Hutira își asuma pentru prima dată provocarea de a implementa o pictură murală în cadrul unui festival, din dorința de a explora noi modalități creative de exprimare. Șase ani și câteva zeci bune de lucrări mai târziu, muralele Wandei au devenit principalul mod în care artista își exprimă viziunea, fiind o prezență distinctivă în catalogul de street art autohton”.
Spectacole de video mapping – proiecții video pe picturile murale – au fost realizate în ultimele zile ale proiectului.
Tema ediției precedente a fost „Live, Love, Tech”, iar artiștii au pictat pereți ai parcării supraetajate de lângă Spitalul Județean – pe care au continuat să picteze anul acesta –, ziduri din zona Portului Tomis și din zona hotelului Continental Forum.
„PeWall 2.0” Festival este un proiect finanțat de Primăria Municipiului Constanța și organizat de Asociația ALT HERO.