Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Cuțit” – cartea lui Salman Rushdie despre atacul căruia i-a supraviețuit

Editura Penguin Random House a anunțat titlul cărții lui Salman Rushdie despre atacul din 2022, în urma căruia scriitorul și-a pierdut vederea la un ochi și a rămas cu multiple sechele pe care se luptă să le depășească.

„Knife” (Cuțit) cu subtitlul „Meditații după o tentativă de crimă” va apărea în 16 aprilie anul viitor.

Este „o carte mistuitoare”, după declarațiile lui Nihar Malaviya, director al casei editoriale, „o carte care te face să-ți aduci aminte ce putere au cuvintele de a explica ceea ce este de neimaginat. Suntem onorați să o publicăm și suntem uimiți de hotărârea, pe care Salman a dovedit-o, de a spune această poveste și de a se întoarce la munca pe care o iubește.”

Salman Rushdie, care a mai vorbit despre această carte, pe care o avea în lucru, spune acum: „Aceasta a fost pentru mine o carte necesară. Am scris-o ca pe o modalitate de a-mi asuma ceea ce s-a întâmplat și de a răspunde la violență cu artă”.

Salman Rushdie este, încă din anul 1989, un simbol al libertății de exprimare, petrecându-și mare parte din viață sub amenințarea fundamentaliștilor islamici, pentru una dintre cărțile sale – „Versetele satanice”, considerată insultătoare la adresa Coranului. Atentatul s-a întâmplat la circa douăzeci de ani după ce renunțase să se ascundă sub o identitate falsă pentru a se proteja. În luna august 2022, scriitorul britanic născut în India a fost înjunghiat pe o scenă din statul New York la începutul unei conferințe pe care urma să o susțină. Cele zece lovituri de cuțit i-au afectat ficatul, un ochi și i-au secționat nervii unui braț. 

CITEȘTE ȘI

Ziua Mondială a Artei cu Workshop de tehnici mixte la muzeul din Constanța

Sub motto-ul „Nu așteptați inspirația. Vine în timpul lucrului.” (Henri Matisse), Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei găzduind, în datele de  13 și 14 aprilie un workshop de tehnici mixte, susținut de Laura Sînziana Cuciuc Romanescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Participă la acest workshop cadre didactice, studenți și masteranzi

Citește mai mult »

It’s the culture, stupid!*

Nu vă supărați, am și eu ceva de spus, dacă tot a început încă o campanie electorală. Nu e ceva nou, scriu despre asta, într-un fel sau altul, de peste 35 de ani. M-am și speriat când am făcut scăderea pe calculator (că nu-s cu aritmetica). Probabil că anii ăștia, mulți, în care mă tot plâng public de lipsa infrastructurii

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: