Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

„Cuțit” – cartea lui Salman Rushdie despre atacul căruia i-a supraviețuit

Editura Penguin Random House a anunțat titlul cărții lui Salman Rushdie despre atacul din 2022, în urma căruia scriitorul și-a pierdut vederea la un ochi și a rămas cu multiple sechele pe care se luptă să le depășească.

„Knife” (Cuțit) cu subtitlul „Meditații după o tentativă de crimă” va apărea în 16 aprilie anul viitor.

Este „o carte mistuitoare”, după declarațiile lui Nihar Malaviya, director al casei editoriale, „o carte care te face să-ți aduci aminte ce putere au cuvintele de a explica ceea ce este de neimaginat. Suntem onorați să o publicăm și suntem uimiți de hotărârea, pe care Salman a dovedit-o, de a spune această poveste și de a se întoarce la munca pe care o iubește.”

Salman Rushdie, care a mai vorbit despre această carte, pe care o avea în lucru, spune acum: „Aceasta a fost pentru mine o carte necesară. Am scris-o ca pe o modalitate de a-mi asuma ceea ce s-a întâmplat și de a răspunde la violență cu artă”.

Salman Rushdie este, încă din anul 1989, un simbol al libertății de exprimare, petrecându-și mare parte din viață sub amenințarea fundamentaliștilor islamici, pentru una dintre cărțile sale – „Versetele satanice”, considerată insultătoare la adresa Coranului. Atentatul s-a întâmplat la circa douăzeci de ani după ce renunțase să se ascundă sub o identitate falsă pentru a se proteja. În luna august 2022, scriitorul britanic născut în India a fost înjunghiat pe o scenă din statul New York la începutul unei conferințe pe care urma să o susțină. Cele zece lovituri de cuțit i-au afectat ficatul, un ochi și i-au secționat nervii unui braț. 

CITEȘTE ȘI

Au fost anunțate condițiile de participare la Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” 2024

Bienala Internațională de artă contemporană „Nicolae Tonitza”, ediția a V-a, se va desfășura în perioada 10 mai – 15 iunie 2024, la Bârlad, orașul natal al marelui pictor român (n. 13 aprilie 1886, Bârlad – d. 27 februarie 1940, București). Tema stabilită pentru această a cincea ediție este „Explorare”.

Organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor

Citește mai mult »

Epifanie Picasso la Malaga

În anul în care se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Picasso (n. 25 octombrie 1881 – d. 8 aprilie 1973), a fost o idee bună să călătoresc la Malaga, orașul natal al artistului. Cu acest prilej jubiliar am decis să las la o parte prejudecățile și să mă aplec mai mult asupra operei celui pe care mulți îl socotesc maestrul suprem și

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: