După ce, în 2017, a fost invitat la „Robert Wilson International Summer Program, Watermill, New York”, eveniment de o amploare și de o strălucire extraordinare, ce prilejuiește participanților întâlnirea și lucrul cu faimosul regizor și colaboratorii săi, pentru a crea instalații performative impresionate, scenograful Adrian Damian a avut inițiativa de a crea un program similar în România. Firește, pentru început, la o scală considerabil redusă, căci România nu se poate compara, la capitolul cultură, nici cu resursele enorme investite, nici cu taxele de participare pe care le presupune un proiect cultural de anvergură în SUA.
Cu ajutorul concertat din partea Teatrului de Stat Constanța, Festivalului DbutanT și Primăriei Ovidiu, prima ediție a Programului Internațional de Scenografie s-a desfășurat anul trecut. Festivalul DbutanT, care este dedicat în fiecare an altei meserii creative din domeniul artelor spectacolului, a fost axat, în 2022, pe scenografie, ceea ce, pe lângă selectarea pentru concursul tradițional a unor spectacole ale căror scenografii fuseseră realizate de debutanți, a oferit contextul organizării, în orașul Ovidiu, a unei tabere de scenografie cu participanți și mentori din mai multe țări. Faleza din Ovidiu a fost locul care a beneficiat de impulsul creativ al primei ediții, fiind decorată cu instalații performative dedicate temei „Metamorfoze” și reciclării decorurilor din teatre.


Este semnificativ că proiectul nu s-a oprit și a avut, în luna septembrie a acestui an, o a doua ediție, de această dată de sine stătătoare, ceea ce arată că programul internațional de scenografie prinde putere. Teatrul de Stat Constanța a fost din nou co-organizator, alături de OISTAT România (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru), iar Primăria orașului Ovidiu a oferit cadrul de desfășurare. Castrul roman de la Ovidiu, despre care auzisem, dar pe care nu îl vizitasem până la acest eveniment, este cel mai recent amenajat – pe fonduri europene – sit arheologic din Dobrogea, și am avut surpriza să constat că mai nimeni dintre cunoștințele mele din Constanța nu aflase că există, așa de aproape de Constanța și atât de accesibil vizitatorilor.

Un punct forte al evenimentului, gândit de Adrian Damian ca un pandant european al fastuosului program din SUA, este calitatea mentorilor invitați, artiști cu o reputație internațională solidă. Doi dintre mentorii de anul trecut au venit și anul acesta la Ovidiu, unul dintre ei fiind Jean-Guy Lecat, scenograf, arhitect şi artist plastic francez care, între 1976 și 2000 a colaborat cu legendarul regizor Peter Brook ca scenograf și director tehnic al multora dintre spectacolele sale, transformând și creând spații scenice în peste 200 de teatre din întreaga lume. Printre teatrele ce au beneficiat de ideile sale sunt BAM Harvey Majestic Theater și La MaMa din New York, Tramway din Glasgow, Gasværk din Copenhaga, Mercat de les Flors din Barcelona, Boulbon Quarry din Avignon, Teatrul Național din Strasbourg și Bockenheimer Depot din Frankfurt. Colaborarea lui Jean Guy Lecat cu Peter Brook este documentată în volumul „The Open Circle: The Theater Environment of Peter Brook” de Andrew Todd. Lecat își continuă activitatea ca scenograf și colaborează cu arhitecți din toată lumea pentru construcția de teatre. De asemenea, organizează ateliere pentru scenografi și arhitecți, împărtășindu-și experiența și competențele la nivel mondial.

În masterclass-ul susținut la Ovidiu, principala idee pe care a ținut să o transmită a fost că în scenografie simplitatea este crucială, ea fiind, în același timp, foarte greu de obținut. Un scenograf nu trebuie să construiască un decor, ci să completeze spațiul scenic deja existent numai cu elementele necesare spectacolului: „În scenografie mai puțin înseamnă mai mult”, iar „dacă arăți pe scenă prea mult, nu mai rămâne loc pentru imaginația spectatorilor și atunci nu poți împărtăși nimic cu ei”.
Tema exercițiului pe care Jean Guy Lecat l-a dat spre rezolvare participanților la program a fost „eliberarea rățuștelor de cauciuc”, cu referire la un eveniment din 1992, când o navă ce transporta circa 29.000 de rățuște de jucărie din China în SUA s-a scufundat în Pacificul de Nord. „Prietenii plutitori”, cum au fost supranumite jucăriile împrăștiate în ocean, au hoinărit mai mult de 20 de ani, ajungând în toate părțile lumii, în Alaska, în Hawaii, Australia, Indonezia sau Chile.
Nu a fost singurul exercițiu care a stimulat imaginația celor 21 de tineri participanți veniți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România, căci au avut prilejul de a lucra, timp de opt zile, și cu Nic Ularu, scenograf care montează spectacole în România și SUA, Marina Raytchinova din Bulgaria, Bacchus Lee și Billy Chan din Hong Kong, Pawel Dobrzycki din Polonia și Viorica Petrovici, din România.
Castrul roman din Ovidiu a fost scena pe care s-au jucat cu ideile și unde și-au construit instalațiile performative pe tema TIME SHIFT. BEFORE | AFTER (FALIE TEMPORALĂ. ÎNAINTE | DUPĂ), temă inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel ce a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După. Într-un context artistic mai amplu, tema a presupus explorarea conceptelor de transformare, ruptură și polarizare pe care realitatea contemporană ni le impune.







Gala finală a reprezentat punctul culminant al programului. Profesioniști ai scenei, specialiști în lighting design și sound design, au pus în valoare spațiul castrului roman, îmbogățit cu instalațiile performative, iar participanții la programul de scenografie, în costume de ei create, au trecut printre invitați, completând spectacolul. Trupa Artuditorium by Sebastian Burneci a conceput pentru gală un program muzical la granița dintre jazz și muzica contemporană, construit pe ideea strânsei colaborări cu artele vizuale. Liderul trupei Artuditorium, trompetistul și compozitorul Sebastian Burneci, s-a născut la Constanța, a absolvit Colegiul de Arte „Regina Maria” și Conservatorul Prince Claus din Olanda și este unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai generației sale.
Am considerat oportun să relatez câteva detalii legate de Programul Internațional de Scenografie pentru că este unul dintre puținele evenimente ce sincronizează spațiul constănțean cu pulsul artei internaționale și reprezintă, într-un fel, speranța că mediul cultural constănțean va dobândi anvergura pe care o merită și va sparge cumva granițele provinciale autoimpuse. Faptul că profesioniști ai scenei de talie internațională vin la Constanța, la Ovidiu, și participă la organizarea unui eveniment neconvențional, ce oferă o perspectivă asupra mijloacelor moderne din artele spectacolului, poate reprezenta un impuls pentru abordări curajoase, ieșire din letargie și spargerea tiparelor conformiste.