Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

A apărut revista „Marea Noastră”

A apărut de curând revista „Marea Noastră” editată de Liga Navală Română, numărul 3, corespunzător lunilor iulie – septembrie. Este una dintre puținele reviste care se adresează oamenilor conectați într-un fel sau altul cu marina civilă și cu marina militară, ceea ce, la Constanța, înseamnă un public țintă destul de numeros.

Publicația apare în condiții grafice foarte bune și poate fi citită numai în format fizic, fiind disponibilă doar la librăriile Cărturești.

Din cuprinsul numărului curent, am remarcat editorialul care, în lumina (vorba vine) recentei anulări de către Ministerul Apărării a licitației pentru construcția celor patru corvete, ia în calcul posibilitatea ca flota României să rămână la stadiul de machete de carton. Dar bine că avem vechile filme românești despre marină, care, cu toată cenzura și propaganda comuniste, stârnesc încă emoțiile celor cu nostalgii navale – un amplu articol despre seara în care la Centrul „Jean Constantin” au fost proiectate filmele „Zile fierbinți” și „Un echipaj pentru Singapore”, în prezența actriței Ileana Popovici.

Sărbătoarea Zilei Marinei din acest an și marșul internațional de instrucție al Bricului Mircea, cu multe fotografii foarte frumoase, se întind pe multe pagini ale revistei.

Rubrica „Eroi ai marinei căzuți în uitare” îl aduce în prim plan pe căpitanul Gheorghe Isbășescu, marinar căzut la datorie pe frontul de răsărit, în 1942.

Revista se încheie cu un articol savuros – „Hienele la cambuză” –, al cărui autor, comandantul de cursă lungă Val Crețu, a părăsit această lume în luna august, la vârsta de 71 de ani. Cei care și-au petrecut o bună parte din viață îmbarcați, își vor aduce aminte de împrejurările mai puțin idilice ale vieții pe mare, când furturile sistematice de alimente de pe nave făceau ca mesele să semene cu cele de la cantina săracilor.

CITEȘTE ȘI

Au fost anunțate condițiile de participare la Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” 2024

Bienala Internațională de artă contemporană „Nicolae Tonitza”, ediția a V-a, se va desfășura în perioada 10 mai – 15 iunie 2024, la Bârlad, orașul natal al marelui pictor român (n. 13 aprilie 1886, Bârlad – d. 27 februarie 1940, București). Tema stabilită pentru această a cincea ediție este „Explorare”.

Organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Primăria Municipiului Bârlad, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor

Citește mai mult »

Epifanie Picasso la Malaga

În anul în care se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Picasso (n. 25 octombrie 1881 – d. 8 aprilie 1973), a fost o idee bună să călătoresc la Malaga, orașul natal al artistului. Cu acest prilej jubiliar am decis să las la o parte prejudecățile și să mă aplec mai mult asupra operei celui pe care mulți îl socotesc maestrul suprem și

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: