Revista Tomis

revistă de cultură

A apărut revista „Marea Noastră”

Facebook
Twitter
WhatsApp

A apărut de curând revista „Marea Noastră” editată de Liga Navală Română, numărul 3, corespunzător lunilor iulie – septembrie. Este una dintre puținele reviste care se adresează oamenilor conectați într-un fel sau altul cu marina civilă și cu marina militară, ceea ce, la Constanța, înseamnă un public țintă destul de numeros.

Publicația apare în condiții grafice foarte bune și poate fi citită numai în format fizic, fiind disponibilă doar la librăriile Cărturești.

Din cuprinsul numărului curent, am remarcat editorialul care, în lumina (vorba vine) recentei anulări de către Ministerul Apărării a licitației pentru construcția celor patru corvete, ia în calcul posibilitatea ca flota României să rămână la stadiul de machete de carton. Dar bine că avem vechile filme românești despre marină, care, cu toată cenzura și propaganda comuniste, stârnesc încă emoțiile celor cu nostalgii navale – un amplu articol despre seara în care la Centrul „Jean Constantin” au fost proiectate filmele „Zile fierbinți” și „Un echipaj pentru Singapore”, în prezența actriței Ileana Popovici.

Sărbătoarea Zilei Marinei din acest an și marșul internațional de instrucție al Bricului Mircea, cu multe fotografii foarte frumoase, se întind pe multe pagini ale revistei.

Rubrica „Eroi ai marinei căzuți în uitare” îl aduce în prim plan pe căpitanul Gheorghe Isbășescu, marinar căzut la datorie pe frontul de răsărit, în 1942.

Revista se încheie cu un articol savuros – „Hienele la cambuză” –, al cărui autor, comandantul de cursă lungă Val Crețu, a părăsit această lume în luna august, la vârsta de 71 de ani. Cei care și-au petrecut o bună parte din viață îmbarcați, își vor aduce aminte de împrejurările mai puțin idilice ale vieții pe mare, când furturile sistematice de alimente de pe nave făceau ca mesele să semene cu cele de la cantina săracilor.

DE ACELAȘI AUTOR
citește și
RUBRICI: