Revista Tomis

Actori ai Teatrului de Stat Constanța la avanpremiera specială a filmului românesc „Libertate”

Duminică, 24 septembrie, echipa filmului românesc „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), aflată într-un turneu de promovare prin țară, ajunge la Constanța pentru o proiecție specială care va avea loc la Cinema City (Constanța City Park), de la ora 20:30.

Spectatorii vor avea ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu, pe actorul Ștefan Iancu, dar și pe actorii Nicodim Ungureanu, Florentin Roman, Iulian Enache, Cătălin Bucur și Nelu Serghei care joacă în film, primii patru fiind actorii Teatrului de Stat Constanța, iar ultimul, actorul Teatrului „Jean Bart” din Tulcea.

Biletele sunt disponibile online AICI.

„Libertate” este un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili.

Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului: Alex Calangiu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Mirela Oprișor, Leonid Doni, Marius Manole sau Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Trailerul poate fi văzut AICI.

Filmul a fost deja premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci în Ungaria, la Festivalul Internațional de Film Transilvania și se află în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia). Din 6 octombrie, va fi distribuit în cinematografele din toată țara.

„Filmul a reușit să construiască un veritabil ecosistem, fascinant a fi urmărit, cu micro-tensiuni, țeluri, ambiții și peste toate astea plutind o umanitate frustă. Dinamismul, însă, face filmul de la cap la coadă. Și angrenează foarte bine publicul, scenele colective au o forță aparte, castul în sine dă o forță aparte oricărei scene, iar imaginea e realmente de invidiat”, scrie Alberto Păduraru.

Iar juriul Festivalului de Film de la Sarajevo a făcut următoarea apreciere: „Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” 

Publicația Cineuropa: „Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor”

LIBERTATE este o coproducție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films și distribuit în România de Transilvania Film. Pentru distribuția internațională, filmul a fost achiziționat de compania londoneză Reason8.

Mai multe texte
Citește și