Revista Tomis

Zece volume nominalizate pentru Premiul „Monica Lovinescu”

Premiul „Monica Lovinescu“ va fi decernat la Ateneul Român, în 19 noiembrie, ziua în care se împlinesc fix o sută de ani de la nașterea fiicei lui Eugen Lovinescu (n. 19 noiembrie 1923, București – d. 20 aprilie 2008, Paris), scriitoare și realizatoare de emisiuni la Europa liberă, unul dintre simbolurile rezistenței diasporei românești în timpul dictaturii comuniste.

Fundația Humanitas „Aquaforte” – care gestionează Casa Lovinescu, Fondul de carte Lovinescu – Ierunca, dar și Cabana Noica de la Păltiniș – a înființat premiul în acest an, declarat An Centenar Monica Lovinescu.

La această primă ediție, au intrat în discuție cărțile publicate în intervalul 2021 – septembrie 2023, apoi premiul, în valoare de 10.000 euro, va fi acordat anual.

Juriul, alcătuit din Alexandru Călinescu, Ioana Pârvulescu (președinte) și Răzvan Purcărea, a transmis, odată cu cele zece nominalizări, următoarea declarație:

„Am selectat, dintre aparițiile ultimilor trei ani, cărți care au una dintre trăsăsturile principale ale Monicăi Lovinescu: curajul. Este vorba aici de curaj în sensul larg al cuvântului, de temeritatea intelectuală pe care o cer unele subiecte, cercetările ample, schimbările de perspectivă, traducerile unor cărți fundamentale, migala unei ediții critice. În același timp, prin cărțile alese pe lista de nominalizări dorim să le mulțumim celor care depun în bibliotecă și la masa de scris un efort de durată, chiar dacă nu obțin, adesea, vizibilitatea meritată și, de altminteri, nici n-o caută. Dar strădania lor ține de acea frumusețe care, dacă nu va salva lumea, măcar va păstra în viață cultura”.

Nominalizările, în ordine alfabetică, sunt următoarele:

  1. George Ardeleanu (editor) – Ediția integrală Nicolae Steinhardt, 22 volume, Editura Polirom, 2021
  2. Adriana Babeți (coordonator) – Dicționarul romanului central-european din secolul XX, Editura Polirom, 2023
  3. Corin Braga (coordonator) – Enciclopedia imaginariilor din România, Editura Polirom, 5 volume, 2021
  4. Andrei Cornea (traducere) – Platon, 3 volume, Editura Himanitas, 2021 – 2023
  5. Tudor Dinu – Moda în Țara Românească. Între Fanar, Viena și Paris, 1800 – 1850, Editura Humanitas, 2023
  6. Alexandra Furnea – Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, Editura Humanitas, 2022
  7. Mircea Mihăieș – Finnegans Wake 628. Romanul întunericului. Editura Polirom, 2021
  8. Cătălin Pavel – Animalele care ne fac oameni, Editura Humanitas, 2021
  9. Constantin Vasilescu (coordonator) – Morfologia nevinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism, Editura Litera, 2022
  10. Marina Vazaca (traducere) – Chateaubriand, Memorii de dincolo de mormânt, ediție integrală, 2 volume, Editura Vremea, 2021.
Mai multe texte
Citește și