Revista Tomis

Program Internațional de Scenografie la Castrul Roman din Ovidiu

Programul Internațional de Scenografie (International Program in Scenography), aflat la a doua ediție, se desfășoară în proaspăt renovatul Castru Roman din Ovidiu/Constanța, în perioada 1 – 10 septembrie. 

Organizat de OISTAT România (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru), Teatrul de Stat Constanța, Asociația pentru Teatru și Carte și Primăria Ovidiu, și cofinanțat de Consiliul Județean Constanța – prin Teatrul de Stat Constanța, AFCN și UNITER, programul este conceput ca un atelier intensiv de zece zile în care douăzeci și unu de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative, artiști emergenți, lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. 

Artiști provenind din medii culturale diferite colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local. 

Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: 

Jean-Guy Lecat (FR) – scenograf care a colaborat timp de 24 de ani cu celebrul regizor Peter Brook; Nic Ularu (RO/SUA) – scenograf premiat cu OBIE pentru realizări remarcabile în teatrul Off-Broadway, care a predat și a creat scenografii în România, Germania, Suedia, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Australia, Noua Zeelandă și Hong Kong; Marina Raytchinova (BG) – a realizat scenografia pentru peste 150 de spectacole în Bulgaria, SUA, Rusia și Macedonia, Bacchus Lee (HK) – directorul Departamentului de Design de la Hong Kong Academy for Performing Arts, Billy Chan (HK) – designer de lumină pentru teatru, distins cu numeroase premii pentru lighting design, Viorica Petrovici (Ro) – specializată în scenografia de operă și cea de film, cu apreciate realizări, premii, distincții și o impresionantă activitate în artele spectacolului, Paweł Dobrzycki (PL) – a realizat peste 280 de scenografi în teatre de dramă și operă, atât în Polonia cât și în Anglia, Germania, Rusia, Grecia, Israel și este specializat pe designul de lumină. 

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta a International Program in Scenography este TIME SHIFT. BEFORE | AFTER (FALIE TEMPORALĂ. ÎNAINTE | DUPĂ), temă inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După. Într-un context artistic mai amplu, tema explorează conceptele de transformare, ruptură și polarizare pe care realitatea contemporană ni le impune atât de des. 

Printr-o coincidență fericită, prima zi a programului, 1 septembrie, a fost ziua în care Biserica Ortodoxă a rânduit pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul.

Punctul culminant al programului va avea loc pe data de 9 septembrie, la ora 18:00: gala de vernisare – TIME SHIFT GALA, un eveniment extravagant, deschis publicului, unde vor putea fi admirate instalațiile performative create în timpul programului. Pe lângă publicul larg și comunitatea locală, la gală vor participa artiști consacrați din lumea teatrului, precum și personalități publice și celebrități interesate de fenomenele artistice contemporane din domeniile scenografiei și instalațiilor artistice.

Evenimentul va fi prezentat de actorul Pavel Bartoș și va cuprinde un concert inedit al trupei Artuditorium by Sebastian Burneci.

International Program in Scenography a avut o ediție pilot în anul 2022, tot la Ovidiu, în cadrul festivalului DbutanT organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța. Dată fiind structura festivalului DbutanT, care se adresează în fiecare an altei discipline din domeniul teatrului (actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, dramaturgie), anul acesta, International Program in Scenography a devenit un eveniment de sine stătător continuând parteneriatele cu instituțiile fondatoare și dezvoltând contexte de colaborare internațională și perfecționare artistică.

Mai multe texte
Citește și