Revista Tomis

Invitație la finisaj – Bienala Națională de Pictură Constanța – 2023 

31 august este ultima zi a Bienalei Naționale de Pictură Constanța 2023, cea de-a doua ediție a acestei expoziții de amploare, deschisă la începutul lunii iulie. Tot joi, 31 august 2023, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Constanța, va avea loc finisajul Bienalei. 

Expoziția, pe care o mai puteți vedea la Muzeul de Artă Constanța în aceste ultime două sau trei zile, conține 100 de lucrări, selectate din peste 250 înscrise pentru a participa la eveniment, precum și șase lucrări ale unor artiști invitați.

În deschiderea finisajului va lua cuvântul criticul și istoricul de artă Mihai Plămădeală, unul dintre membrii juriului bienalei. Evenimentul va mai cuprinde momentul coregrafic „Recycling ART”, semnat de Stela Cocârlea, scenografia Alexandru Șerbănescu, cu participarea balerinilor Marius Marin și Raluca Pleșca. 

Va avea loc decernarea premiilor și va fi lansat Catalogul Bienalei. Vor fi acordate premiile I, II și III, o mențiune și două premii speciale: Premiul special ,,Florica Cruceru” și Premiul special ,,Doina Păuleanu”, pentru a le omagia pe cele două foste directoare ale Muzeului de Artă Constanța. De asemenea, un premiu special va fi acordat și de Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR). Acesta va fi înmânat de Petru Lucaci, președintele UAPR. Lucrarea premiată cu Premiul I va intra în colecția Muzeului de Artă Constanța.

O parte dintre premiații și nominalizații acestei ediții vor participa, începând cu 1 septembrie, la Tabăra de Pictură Constanța 2023, organizată de Muzeul de Artă cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă consideră că „o radiografiere rapidă a locurilor din care provin autorii lucrărilor ne relevă o multitudine de artiști talentați și înzestrați cu viziuni inovatoare, aflați în diverse colțuri ale țării. O mare parte dintre ei sunt din București, Iași, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Târgu Mureș, Deva, Galați, Bacău, Târgu Jiu, Tulcea, Brăila, Constanța, Slobozia, Piatra Neamț și Suceava. (…) Importanța unei astfel de manifestări nu cred că mai trebuie demonstrată, pentru că un oraș cum este Constanța și un muzeu ca al nostru sunt gazdele ideale pentru o astfel de bienală. Așa că nu putem fi decât recunoscători celor care ne-au sprijinit în demersul nostru: Consiliului Județean Constanța, UAPR și partenerilor media”.

Mai multe texte
Citește și