Revista Tomis

A apărut primul trailer pentru SUPERPOWER, filmul documentar al lui Sean Penn despre Ucraina

Actorul şi regizorul american Sean Penn, în vârstă de 63 de ani, laureat de două ori al premiului Oscar, se afla la Kiev în februarie 2022, când Rusia lansa atacul de amploare asupra Ucrainei, documentându-se pentru a realiza un film despre Volodimir Zelenski, despre cum a ajuns un actor de comedie președinte de stat.

Premiera mondială a filmului documentar „SUPERPOWER” (Superputere) care a rezultat a avut loc la un an de atunci, în februarie 2023, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, iar premiera pentru public este programată în 18 septembrie. 

Penn și echipa sa au făcut șapte călătorii în Ucraina pentru filmări, iar în noiembrie anul trecut, actorul i-a împrumutat lui Zelenski unul dintre premiile sale Oscar, cerându-i să i-l dea înapoi în momentul victoriei Ucrainei.  

În trailerul filmului, Sean Penn spune că unitatea poporului ucrainean, la care a fost martor, „te face să realizezi ce ne lipsește”, iar Zelenski declară în continuare: „Avem nevoie ca americanii să înțeleagă prețul pe care trebuie să-l plătim pentru a fi liberi”.

Filmul este un elogiu fără rezerve al președintelui ucrainean, pe care Penn îl descrie drept „întruchiparea speranței” pe care o căuta. În sinopsisul oficial se spune despre Zelenski că este „cel mai important lider de război al erei moderne”, și că „acest fost actor devenit președinte își conduce țara, aflată în conflict cu o superputere nucleară, devenind un creuzet al istoriei. Împletind  momente de inspirație cu relatări de pe front și momente de viață, filmul arată că superputerea Ucrainei constă în puterea liderului său, a poporului său și, în cele din urmă, a inimii sale.”

Penn stă de vorbă și cu veteranii din invazia rusă a Crimeei, din 2014, cu văduva unui bărbat care a murit în timpul demonstrațiilor cunoscute sub numele de Maidan, cu profesori, copii, cu oameni care și-au pierdut casele, cu muzicieni și politicieni. El intervievează, de asemenea, și recruți aflați în pregătire militară, printre ei fiind și tinere femei.

Trailerul filmului documentar poate fi văzut AICI:

(sursa: The Guardian)

Mai multe texte
Citește și