Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Salman Rushdie lucrează la o carte despre atentatul care îi putea fi fatal

Într-un interviu acordat pentru BBC, scriitorul Salman Rushdie, în vârstă de 76 de ani, a vorbit despre starea sănătății sale la un an după atentat, despre cartea la care lucrează și despre procesul atacatorului său.

În luna august 2022, scriitorul britanic născut în India a trecut pe lângă moarte, respirația fiindu-i susținută artificial timp de șase săptămâni, după ce a fost înjunghiat pe o scenă din statul New York la începutul unei conferințe pe care urma să o susțină. Cele zece lovituri de cuțit i-au afectat ficatul, un ochi și i-au secționat nervii unui braț. Chiar dacă a depășit în mare măsură pareza brațului, Salman Rushdie și-a pierdut vederea ochiului drept. „Corpul uman are o capacitate uimitoare de vindecare și sunt foarte norocos că sunt aproape vindecat. Am un terapeut foarte bun, care are foarte mult de lucru cu mine”, spune Rushdie referindu-se la trauma provocată de atentat. 

Salman Rushdie este, încă din anul 1989, un simbol al libertății de exprimare, petrecându-și mare parte din viață sub amenințarea fundamentaliștilor islamici, pentru una dintre cărțile sale – „Versetele satanice”, considerată insultătoare la adresa Coranului. Atentatul din 2022 s-a întâmplat la circa douăzeci de ani după ce renunțase să se ascundă sub o identitate falsă pentru a se proteja. 

În acest moment, Salman Rushdie nu mai ia în considerare posibilitatea de a participa la evenimente publice care nu sunt organizate pe bază de invitație și controlate strict. 

Atacatorul său, pe nume Hadi Matar, este reținut fără posibilitatea de a plăti cauțiune și susține că nu este vinovat, cu toate că sute de oameni l-au văzut în timpul atacului. Rushdie speră că el își va schimba decizia și se va declara vinovat, caz în care victima nu va fi nevoită să apară în cadrul procesului. „De fapt, sunt nehotărât. O parte din mine își dorește să meargă acolo, să stea în fața instanței și să îl privească în ochi, dar o altă parte din mine nu poate să facă asta.”

Sir Salman Rushdie lucrează în acest moment la o carte despre atentatul care putea să-i fie fatal. „Este un imens elefant în cameră și nu pot să mă gândesc serios la nimic altceva până când nu rezolv această problemă”, a declarat el, spunând, de asemenea, că nu este cea mai ușoară carte pe care a scris-o și că va fi un volum de circa 200 de pagini. „Asta fac scriitorii. Ei pot crea ceva care să dureze mai mult decât obstacolele din calea lor”.

Rushdie are dublă rezidență, în Statele Unite și în Marea Britanie. În SUA își angajează oameni de pază, iar în Marea Britanie statul îi pune la dispoziție protecție, la fel ca în perioada în care Ayatolahul Iranului îl condamnase la moarte și oferise recompensă oricui l-ar fi ucis. 

„Scriitorii nu sunt foarte puternici. Noi nu avem arme. Dar avem capacitatea de a scrie despre lume, iar dacă suntem buni, ceea ce scriem rezistă.”

CITEȘTE ȘI

,,Țărmuri, nori și flori” – expoziție Marieta Besu la Muzeul de Artă Constanța

Mâine, vineri, 8 decembrie, la ora 15:00, la Muzeul de Artă Constanța are loc vernisajul expoziției personale de pictură și gravură Marieta Besu, intitulată „Țărmuri, nori și flori”.

Vernisajul va începe cu un moment poetic susținut de Iulia Mihalcea.

Expoziția este curatoriată de criticul de artă Ana Amelia Dincă, care descrie astfel lucrările artistei:

«De mai multe ori, Marieta Besu

Citește mai mult »

Expoziție de sculptură Vladlen Babcinețchi la Muzeul de Artă Constanța

Joi, 7 decembrie, la ora 17.00, la Muzeul de Artă Constanța, se deschide expoziția de sculptură  MONOCHROME, a artistului plastic ieșean, de origine basarabeană, Vladlen Babcinețchi.  

Evenimentul va fi prezentat de criticul de artă dr. Maria Bilașevschi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Iași, alături de Lelia Rus-Pîrvan, directoarea muzeului constănțean.

Vladen Babcinețchi este autorul ansamblului

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: