Revista Tomis

Șase spectacole în a șasea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, organizată de Teatrul de Stat Constanța

A șasea săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului SEAS 2023 vine cu șase spectacole, începând chiar de azi, 14 august. 

De la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul „Tudor Vianu”  Giurgiu prezintă un spectacol cu nume mari în distribuție. „SPECTATORUL CONDAMNAT LA MOARTE” de Matei Vișniec, regia Antonella Cornici, cu Marius Manole și Carmen Tănase. Spectacolul a înregistrat deja un record al biletelor vândute.

În sala de teatru s-a comis o crimă. Nu, nu a avut loc pe scenă sub atenta supervizare a regizorului și a actorilor. Este cât se poate de real. Un spectator este ucigașul, iar toate dovezile arată că el ar fi vinovat. Procesul are loc aici și acum. Spectatorul este condamnat la moarte, dar va trebui să își recunoască fapta. Voi sunteți martorii, iar acum este momentul să veniți în față și să spuneți dacă ați văzut ceva suspect.

Miercuri, 16 august, la ora 21:00, la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, Teatrul „Stela Popescu”  București prezintă cel mai nou musical al lui Răzvan Mazilu, „HEDWIG AND THE ANGRY INCH”, text de John Cameron Mitchell, muzica și versurile Stephen Task. 

„Hedwig and the Angry Inch: spectacol-concert, strigăt disperat de iubire al ființei umane. Luminează umbrele, dă proscrișilor șansa demnității și, răsturnând convenția, ne provoacă să ne privim în oglindă: Hedwig suntem noi. La prima lectură, textul mi-a amintit, în mod neașteptat, de finalul plin de speranță scris de Nina Berberova în romanul său, „Acompaniatoarea”: «Și chiar dacă mi se va spune că o biată musculiță nu are dreptul să aspire la măreția universală, eu tot nu voi înceta să aștept și să-mi zic: nu poți muri, nu te poți odihni, încă mai este o ființă ce se preumblă pe pământ. Încă mai este ceva ce-ți este datorat și pe care-l vei recăpăta într-o bună zi… dacă Dumnezeu există.»” – Răzvan Mazilu

Joi, 17 august, ora 21:00, în Parcul Arheologic, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad ne invită la „ISTORIA MUZICII PENTRU COPII (ȘI PĂRINȚII LOR)”, în regia lui Cristian Ban. 

Un spectacol distractiv și educativ pentru întreaga familie, care își propune să poarte publicul într-o călătorie muzicală începând de la Mozart până la David Bowie sau Amy Winehouse. Actorii marionetele și muzica live recreează cu umor fiecare perioadă și amintesc de felul în care muzica îi aduce pe oameni împreună. 

Vineri, 18 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă un alt musical al lui Răzvan Mazilu (care semnează regia, coregrafia și costumele), „OPERA DE TREI PARALE” de Bertolt Brecht.

Carismaticul antierou Macheath (zis Mackie Șiș) o ia în căsătorie pe Polly, fiica lui Jonathan Jeremiah Peachum, „regele” cerșetorilor din Londra. Extrem de nemulțumiți de decizia fiicei lor, soții Peachum plănuiesc să îl dea pe Macheath pe mâna poliției. Acesta este arestat, fiind trădat de fosta sa amantă, prostituata Jenny Speluncă. Condamnat la moarte, Macheath este, însă, salvat, ca prin minune, printr-un ordin neașteptat, emis de însăși Regina Victoria a Marii Britanii, în ziua încoronării sale. 

Sâmbătă, 19 august, ora 21:00, la Sala Studio, Teatrul Dramaturgilor Români București prezintă „STOP THE TEMPO” de Gianina Cărbunariu, regia Mara Oprea. Din distribuție face parte Mihaela Velicu, actrița Teatrului de Stat Constanța, iar regizoarea a semnat asistența de regie la spectacolul „Seaside Stories”, care a obținut Premiul UNITER 2023 pentru cel mai bun spectacol. 

Un spectacol menit să ne ardă siguranțele, căci în beznă vedem cel mai bine cât de mult suntem în control, STOP THE TEMPO! spune povestea unor tineri aflați în goana nebună de a se simți vii, de a acționa tabloul de comandă al propriei existențe. În anul în care se împlinesc două decenii de la prima montare a textului Gianinei Cărbunariu, una dintre cele mai cunoscute voci din dramaturgia românească contemporană, Teatrul Dramaturgilor Români invită publicul să (re)descopere STOP THE TEMPO!

Duminică, 20 august, ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja, Teatrul Excelsior București prezintă un al doilea spectacol, „ORAȘUL NOSTRU de Thornton Wilder, în regia lui Alexandru Dabija. Ada Milea semnează muzica.

În maniera sa inconfundabilă, cu umorul și inteligența care îi definesc amprenta regizorală, Alexandru Dabija a creat alături de actorii Teatrului Excelsior un spectacol care aduce în prim-plan forța de semnificare a gestului și a cuvântului, dincolo de convențiile clasice ale teatrului sau decoruri sofisticate. Un oraș-spectacol, la granița fragilă dintre Aici și Dincolo, care surprinde oamenii și balansul lor tragicomic între acele acțiuni mereu repetabile și marile evenimente care par să dea sens existenței noastre efemere. Oamenii, acești mereu captivi între normalitatea ca standard de viață și fericirea ca deziderat absolut, risipesc prezentul alergând mereu între viitor și trecut. Orașul nostru este o invitație de a fi mai atenți la viață, de a aprecia micile bucurii și de a prețui fiecare clipă.

SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, Constanța, iulie – august 2022 este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de  Consiliul Județean Constanța, având ca partener principal Primăria Constanța și ca parteneri Universitatea „Ovidius” Constanța și City Park Mall. SEAS a fost conceput pentru a oferi constănțenilor, dar și turiștilor care aleg litoralul românesc pe perioada verii, șansa de a vedea o selecție variată de spectacole de teatru și muzică produse de instituții culturale din întreaga țară. Programul integral al stagiunii poate fi consultat AICI.

Biletele pot fi achiziționate de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97, de la Info Desk City Mall, dar și online, iar în zilele în care sunt programate spectacole, biletele pot fi achiziționate și de la casa de bilete din incinta Teatrului de Vară Soveja sau casa de bilete de la Parcul Arheologic, cu două ore înainte de spectacole.

Mai multe texte
Citește și