Revista Tomis

Expoziție a pictorului constănțean Aurelian Broască la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina

Mâine, 10 august, se deschide la Câmpina, la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”, o expoziție de pictură și desen a artistului constănțean Aurelian Broască, profesor la Colegiul de Arte „Regina Maria” și președinte al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Prezentarea expoziției este realizată de Roxana Bărbulescu, un critic care îi cunoaște profund opera și i-a urmărit evoluția:

„Apetența pentru redarea chipului uman este o constantă în arta lui Aurelian Broască. Varietatea, atât a fizionomiilor, cât și a atitudinilor umane reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație pentru realizarea lucrărilor sale în ulei, acuarelă, pastel sau creion. În expoziția găzduită de Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina putem admira o serie de acuarele și desene, de mici dimensiuni, ce vin ca o completare a lucrărilor realizate în ulei ce au fost expuse la Muzeul de Artă din Constanța anul acesta.

Artistul traduce vizual starea umană, în flexibilitatea și dinamica ei, într-o viziune originală și un limbaj propriu de redare în care se remarcă o simplificare a scriiturii picturale și o spontaneitate în redarea trăsăturilor dominante ale chipurilor umane ce demonstrează calitatea de bun desenator a lui Aurelian. Apelând la o paletă coloristică redusă la tonuri diluate de brun, verde, roșu sau albastru, precum și la efectele de transparență specifice acestei tehnicii acuarelei, el reușește, printr-o siguranță a desenului, să realizeze, din câteva trăsături de penel, o serie de fizionomii ce vin să le completează pe cele redate pe pânză.”

Născut în 10 iulie 1971, Aurelian Broască este absolvent al Academiei de Arte Plastice Bucureşti, 1996, Secţia Pictură.

Expoziția de la muzeul din Câmpina va rămâne pe simeze până în 23 august.

Mai multe texte
Citește și