Revista Tomis

Un Top 5 al celor mai bune filme din ultimii 25 de ani

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Rotten Tomatoes, cea mai populară platformă de agregare a recenziilor de film, unii dintre cei mai buni critici din domeniu au fost solicitați să identifice cele mai bune filme de lung metraj lansate din 1998 până în prezent. Fiecare critic a fost solicitat să enumere filmele pe care le consideră a fi cele mai bune, fără a realiza vreun clasament. După numărătoarea voturilor, iată care sunt primele cinci filme:

#5: Portretul unei femei în flăcări/ Portrait of a Lady on Fire (2019)

Este o dramă romantică a regizoarei Céline Sciamma, despre povestea de dragoste între o aristocrată din Franța sfârșitului de secol 18 și pictorița angajată să-i realizeze portretul. „Aproape că nu există niciun cadru din filmul acesta care să nu poată fi surprins, înrămat și pus pe un perete ca artă de înaltă calitate”, a spus Leah Greenblatt, critic pentru Entertainment Weekly. Trailerul filmului AICI.

#4: Cavalerul Întunecat/ The Dark Knight (2008)

Filmul cu Batman al regizorului Christopher Nolan este, poate, cel mai bun film cu supereroi realizat vreodată. Filmul începe cu o scenă de neuitat, aceea a jafului în care ticăloșii se împușcă unii pe alții până când rămâne în picioare doar psihopatul Joker, interpretat iconic de Heath Ledger. Trailerul filmului AICI.

#3: Mulholland Drive/ Calea misterelor (2001)

Stunning new restoration of David Lynch’s iconic surrealist mystery-drama, MULHOLLAND DRIVE is considered by many as one of the greatest films of the 21st century. Los Angeles, city of angels. Amnesiac and wounded, a mysterious femme fatale wanders on the sinuous road of Mulholland Drive. She finds shelter at Betty’s house (Naomi Watts), an aspiring actress just arrived from her hometown and in search of stardom in Hollywood. Initially intrigued by the stranger who calls herself Rita (Laura Elena Harring), Betty discovers that her handbag is full of dollar bundles. The two women get to know each other better and decide to investigate in order to discover Rita’s true identity… This slick, sinister, psycho-sexual thriller comes from the darkest recesses of Hollywood, a Los Angeles of strange dreams, unrequited love and a jealous burning rage.

Thrillerul psihologic al lui David Lynch, film care i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes, se află mai mereu în topurile de acest gen. A devenit un film-cult încă de la lansare, chiar dacă nu a avut un mare succes comercial. Este mult comentat și interpretat, iar regizorul nu a oferit nicio explicație referitoare la adevăratele sale intenții, ci doar anumite indicii, care au stârnit și mai multe speculații. Trailerul filmului AICI.

#2: Parazit/ Parasite (2019)

Parazit, filmul regizorului Bong Joon-ho, un thriller – comedie neagră,  a fost primul film sud-coreean care a câștigat Marele premiu la Cannes, în 2019, a primit patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cea mai bună regie, și a realizat încasări de peste 263 de milioane de dolari (având un buget de producție de sub 16 milioane de dolari). Ideea scenariului i-a aparținut chiar regizorului, care, pe când avea 20 de ani, fusese tutore al unui tânăr dintr-o familie bogată din Seul și a dorit să transpună această experiență în film. În „Parazit”, diferiți membri ai unei familii sărace se angajează în mai multe posturi în casa unei familii bogate, pretinzând că nu se cunosc între ei. Trailerul filmului AICI.

#1: Mad Max: Fury Road/ Mad Max: Drumul furiei (2015)

Thrillerul post-apocaliptic australiano-american al lui George Miller, al patrulea film din seria Mad Max, îi are în rolurile principale pe Tom Hardy, Charlize Theron și Nicholas Hoult. Două ore de spectacol, urmăriri și acțiune intensă. Surprinzător sau nu, majoritatea criticilor consultați au inclus acest film pe lista preferințelor lor din ultimii 25 de ani. Trailerul filmului AICI.

Mai multe texte
Citește și