Revista Tomis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Biblioteca Digitală Publică a Americii a lansat Clubul Cărților Interzise

Cenzura este un mijloc foarte eficient de promovare a cărților, dovadă fiind faptul că Biblioteca Digitală Publică a Americii (DPLA) a lansat Clubul Cărților Interzise, punând la dispoziția cititorilor din comunitățile afectate de interzicerea unor cărți posibilitatea de a le accesa printr-o aplicație gratuită – Palace e-reader

„La DPLA, misiunea noastră este să asigurăm accesul la cunoștințe pentru toți și credem în puterea tehnologiei de a înlesni acest acces”, a declarat John S. Bracken, director executiv al Bibliotecii Digitale Publice a Americii. „Astăzi interzicerea cărților este una dintre cele mai mari amenințări la adresa libertății noastre și am creat The Banned Book Club pentru a eficientiza cele două influențe puternice, a bibliotecilor și a tehnologiei digitale, ca să ne asigurăm că fiecare american poate accesa cărțile pe care dorește să le citească.”

DPLA identifică publicuri-țintă prin instrumente care folosesc localizarea prin GPS. Un cititor care se află într-o comunitate deservită de o bibliotecă care a fost forțată să interzică anumite cărți poate accesa TheBannedBookClub.info pentru a vedea exact cărțile care au fost interzise în zona sa. Apoi, el poate descărca acea carte pe orice dispozitiv portabil, prin intermediul aplicației gratuite Palace e-reader.

Fostul președinte Barack Obama și Fundația Obama și-au împărtășit sprijinul pentru inițiativa Banned Book Club și față de misiunea acesteia de a oferi indivizilor libertate și acces la o literatură care stimulează gândirea critică, poate deschide ochi și minți.

Lista cărților interzise în SUA cuprinde volume considerate dăunătoare sau explicite de dreapta politică, dar și altele, considerate dăunătoare de stânga politică. Mișcarea de interzicere a cărților în bibliotecile școlare, care a generat legi statale (nu federale) este condusă de o minoritate foarte vocală care cere cenzura, în timp ce mai multe sondaje arată că peste 70 la sută dintre părinți se opun interzicerii cărților.

„Banned Book Club” este și un roman grafic biografic ficțional de Kim Hyun Sook și Ryan Estrada, care descrie experiența universitară a lui Kim în Coreea de Sud în timpul celei de-a cincea republici. Titlul este o referire la clubul studențesc secret de la universitatea ei, unde se citea literatură interzisă. 

CITEȘTE ȘI

Caravana Festivalului Internațional „Shakespeare” ajunge la Constanța 

Unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de teatru, Festivalul Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, sărbătorește anul acesta 30 de ani de la prima ediție și, pentru a marca această aniversare într-un fel care să amintească de începuturile teatrului și de marele dramaturg englez, o caravană a pornit prin România, oferind reprezentații în aer liber, gratuite,

Citește mai mult »

Ziua Mondială a Artei cu Workshop de tehnici mixte la muzeul din Constanța

Sub motto-ul „Nu așteptați inspirația. Vine în timpul lucrului.” (Henri Matisse), Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei găzduind, în datele de  13 și 14 aprilie un workshop de tehnici mixte, susținut de Laura Sînziana Cuciuc Romanescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Participă la acest workshop cadre didactice, studenți și masteranzi

Citește mai mult »
Mai multe texte
RUBRICI: