Revista Tomis

Biblioteca Digitală Publică a Americii a lansat Clubul Cărților Interzise

Cenzura este un mijloc foarte eficient de promovare a cărților, dovadă fiind faptul că Biblioteca Digitală Publică a Americii (DPLA) a lansat Clubul Cărților Interzise, punând la dispoziția cititorilor din comunitățile afectate de interzicerea unor cărți posibilitatea de a le accesa printr-o aplicație gratuită – Palace e-reader

„La DPLA, misiunea noastră este să asigurăm accesul la cunoștințe pentru toți și credem în puterea tehnologiei de a înlesni acest acces”, a declarat John S. Bracken, director executiv al Bibliotecii Digitale Publice a Americii. „Astăzi interzicerea cărților este una dintre cele mai mari amenințări la adresa libertății noastre și am creat The Banned Book Club pentru a eficientiza cele două influențe puternice, a bibliotecilor și a tehnologiei digitale, ca să ne asigurăm că fiecare american poate accesa cărțile pe care dorește să le citească.”

DPLA identifică publicuri-țintă prin instrumente care folosesc localizarea prin GPS. Un cititor care se află într-o comunitate deservită de o bibliotecă care a fost forțată să interzică anumite cărți poate accesa TheBannedBookClub.info pentru a vedea exact cărțile care au fost interzise în zona sa. Apoi, el poate descărca acea carte pe orice dispozitiv portabil, prin intermediul aplicației gratuite Palace e-reader.

Fostul președinte Barack Obama și Fundația Obama și-au împărtășit sprijinul pentru inițiativa Banned Book Club și față de misiunea acesteia de a oferi indivizilor libertate și acces la o literatură care stimulează gândirea critică, poate deschide ochi și minți.

Lista cărților interzise în SUA cuprinde volume considerate dăunătoare sau explicite de dreapta politică, dar și altele, considerate dăunătoare de stânga politică. Mișcarea de interzicere a cărților în bibliotecile școlare, care a generat legi statale (nu federale) este condusă de o minoritate foarte vocală care cere cenzura, în timp ce mai multe sondaje arată că peste 70 la sută dintre părinți se opun interzicerii cărților.

„Banned Book Club” este și un roman grafic biografic ficțional de Kim Hyun Sook și Ryan Estrada, care descrie experiența universitară a lui Kim în Coreea de Sud în timpul celei de-a cincea republici. Titlul este o referire la clubul studențesc secret de la universitatea ei, unde se citea literatură interzisă. 

Mai multe texte
Citește și