Revista Tomis

BIENALA ALBASTRĂ de la Brașov – Ediția a treia, cu tema OXYMORON

A început perioada de înscriere pentru Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brașov, un eveniment cultural care aduce laolaltă numeroși artiști și experți din întreaga lume pentru a expune sau prezenta cele mai recente tendințe, tehnici și viziuni din domeniul artei vizuale, în peste 25 de spații expoziționale sau alternative, din Municipiul și județul Brașov.

Bienala albastră se va desfășura în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2023. Artiștii pot trimite propuneri de lucrări până în 23 august. Se poate participa cu până la trei lucrări, indiferent de dimensiuni și de tehnica folosită. Rezultatul selecției va fi anunțat în 28 august. 

Tema ediției din acest an este OXYMORON: „Într-o lume duplicitară, cu sensuri complicate, uneori aflate la antiteză, într-o societate polarizată și agitată, a contrastelor și a dihotomiilor, a paradoxurilor din fiecare zi, în care sunt profund infiltrate diviziuni și disjuncții, vă propunem ca în acest an să explorăm împreună o temă incitantă: Oxymoron – termen preluat din greaca veche, o figură de stil care permite asocierea în aceeași sintagmă a doi termeni incongruenți, aparent incompatibili, a unor însușiri contradictorii, cu efecte surprinzătoare, pentru a suplimenta expresia și caracterul în elaborarea unor imagini puternice. Vă provocăm să împletiți opusele: trecutul și viitorul, tradiționalul și avangarda tehnologiei – fizic și digital, dezolarea și speranța, liniștea și agitația etc., încercând să creați oximoroane vizuale între armonie și tensiune.”

În argumentarea temei, organizatorii îl citează pe pictorul rus Vasili Kandinski: „Oximoronul în artă ne amintește că opusele se pot completa reciproc, creând o unitate în diversitate.”

Mai multe detalii referitoare la înscriere și formularul care trebuie completat pot fi găsite AICI. Rezultatele selecției vor fi afișate pe pagina Facebook a bienalei și pe WEBSITE.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Artessentia, cu finanțarea Primăriei Municipiului Braşov și a Consiliului Județean Brașov.

Mai multe texte
Citește și